PUBLICITAT

Andorra la Vella

La síndica general convida els joves a «reivindicar les seves aspiracions»

Suñé fa una crida, un any més, a la solidaritat i unitat de tots els partits per sortir de la crisi

Per Victoria Gómez Pérez

La síndica general, Roser Suñé, durant el seu discurs, ahir al vestíbul del Consell General.
La síndica general, Roser Suñé, durant el seu discurs, ahir al vestíbul del Consell General. | SFGA / C. Esteve

«Vull apel·lar els joves a sumar en el que crec que és una voluntat compartida, a aportar el seu punt de vista, a manifestar els seus neguits, a reivindicar les seves aspiracions. Aquells que tenim avui les més altes responsabilitats institucionals no podem ignorar la veu dels que heretaran el futur que estem dibuixant». Així de contundent va ser ahir la síndica general, Roser Suñé, en el seu discurs amb motiu del Dia de Meritxell, en què també va reconèixer que només «connectant les generacions podrem avançar en el camí complex del segle XXI». A més, va considerar que el col·lectiu dels joves ha patit unes «conseqüències específiques» derivades de la pandèmia i que la seva col·laboració és necessària per intentar recuperar la normalitat.

A trets més generals, però, el discurs de Suñé va destacar, un any més, per ser una crida a la solidaritat i unitat de tots els partits. Un punt en el qual els presidents dels grups parlamentaris van estar d’acord, si bé el principal responsable de Terceravia, Josep Pintat, va lamentar que la síndica no «posés damunt la taula» els reptes a assolir plegats. «Crec que no serà un camí senzill, però des de Terceravia jugarem un paper constructiu, farem les nostres propostes i plantejarem les bases perquè l’economia andorrana tiri endavant», va assenyalar Pintat. En aquest sentit, el president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, va admetre que els dos anys que queden de legislatura «no seran fàcils», però va convidar la resta de consellers generals a «ser atrevits» per fer «petits o grans canvis que portin el país a avançar econòmicament i social», tot puntualitzant que «les coses ja no tornaran a ser com abans». 

Malgrat que «és difícil pensar que tenim la capacitat d’anar tots a una», com va assenyalar el president liberal, Ferran Costa, «la pandèmia ha demostrat que quan calen mesures pel bé del nostre país, hi donem suport de manera unànime» i va posar en valor la «resiliència del poble» andorrà per afrontar períodes «durs i difícils», com la crisi sanitària, alhora que «posem llum i esperança per poder-nos-en sortir».

 

Família i habitatge, pendents

De cara al nou curs que arrencarà la setmana que ve amb el debat d’orientació política, el president del Grup Parlamentari Demòcrata, Carles Enseñat, va marcar el nou codi de persona i família com un dels projectes més importants a assolir, ja que «no solament modernitza la institució del matrimoni i la unió civil i equipara els drets de les parelles heterosexuals i homosexuals», sinó que també «planteja un divorci molt més ràpid o una tutela molt més humana perquè les persones amb discapacitat assoleixin la seva màxima autonomia». Així, i fent referència a la petició d’unitat de la síndica, va pronosticar que «hi haurà consens» en aquesta matèria, «però no en l’aprovació del pròxim pressupost anual», que ha d’encarar la recuperació econòmica post-Covid.
 
Com era d’esperar, el més crític amb Suñé i sobretot amb el Govern va ser el president del Grup Parlamentari Socialdemòcrata (PS), Pere López, que va manifestar que, «amb tota la prudència del món», ara que «es pot dir que la part més complicada de la crisi de la Covid ja ha passat», «arriba el moment que el Govern proposi solucions per als problemes que té el país». Tot i assegurar que «hi ha moltes qüestions importants», López es va centrar en el cost de la vida i, molt especialment, en l’habitatge. D’aquesta manera, va recordar que en «els últims 10 anys no hi ha hagut cap política de l’habitatge ni la voluntat de fer-la», malgrat que des del PS «hem presentat moltíssimes iniciatives» i «l’únic que s’ha fet és tapar forats». «No veiem bé cap mesura que suposi un increment del preu de l’habitatge quan se sap que gairebé per a la meitat de les famílies d’Andorra és una problemàtica», va declarar López. I va preveure: «Cal imaginar que a finals d’enguany tornarem a trobar una llei de mesures urgents per intentar contenir la pressió immobiliària de cara al 2022».

Amb tot, el president socialdemòcrata va recordar que hi ha molts temes pendents des d’abans de la pandèmia i, encara que «cal seguir treballant» per minimitzar els efectes derivats del coronavirus, «no ens hem d’escudar en això [...] perquè les dificultats de moltes persones no poden esperar més». «És evident que la situació d’avui és molt pitjor que quan va començar la legislatura i aquest tram polític final ha d’estar marcat per un missatge cap als ciutadans en què s’estan fent esforços per millorar la seva qualitat de vida», va concloure López.

Finalment, tant Suñé com Enseñat i Naudi, van tenir unes paraules de record i suport a les nenes i dones de l’Afganistan. Concretament, la síndica general va sumar «la nostra veu a la petició de respecte per als drets humans en aquell país» i va afirmar que «la complexitat de la seva situació no ha de ser excusa per no fer sentir les nostres veus a favor de totes les persones que volen viure en un món que respecti totes les condicions de gènere». La síndica també va agrair al personal sanitari per «haver-se deixat la pell aquests mesos», així com al col·lectiu escolar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT