PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les importacions duaneres baixen un 7% a l’agost respecte al 2020

Els ingressos totals del darrer mes van superar els 19 milions d’euros, la xifra més alta del que va d’any

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’una persona comprant productes d’alcohol i tabac al Pas de la Casa.
Imatge d’arxiu d’una persona comprant productes d’alcohol i tabac al Pas de la Casa. | Jordi Pujol

Els ingressos per importacions a la Duana del darrer mes d’agost van tornar a presentar xifres negatives en comparació amb l’any passat, després de quatre resultats en positiu. Així es desprèn de l’informe publicat ahir pel Ministeri de Finances, on detalla que la caiguda va ser d’un 6,8%. No obstant això, cal tenir en compte que es van recaptar més de 19 milions d’euros, la xifra més alta del que va d’any –l’agost sol ser l’any que més tributs d’aquesta tipologia s’ingressen–. De fet, si es dona un cop d’ull a l’acumulat enguany, la xifra està lleugerament per sobre de la del passat, en un 2,8%. En canvi, si es compara amb el 2019, la caiguda és més evident, amb un -21,7% respecte del mensual d’agost i del -29,5% pel que fa a l’acumulat. Cal recalcar que els vuit primers mesos de l’any, s’han ingressat gairebé 100 milions d’euros en taxes d’importacions de la Duana.

Entrant al detall de les xifres per categoria de productes, la baixada més rellevant la van patir les begudes, en un 17,5% menys que el 2020 i un 19,7% menys que el 2019, a banda de presentar una caiguda en l’acumulat del 4,8% i del 29,8% respectivament. En concret, es van ingressar 715.000 euros, i ja acumulen més de 4,3 milions en els vuit mesos transcorreguts. En segon lloc, el tabac va perdre un 13,9% dels ingressos en taxes d’importacions a l’agost en comparació amb l’any passat, i acumula un menyscapte comparatiu del 4,5%. Però si s’observa la comparativa amb el 2019, el darrer resultat mensual s’eleva al -30% i gairebé al -40% l’acumulat. En total, el tabac va recaptar 10,2 milions en tributs duaners, i enguany suma prop de 43 milions.

D’altra banda, els altres dos capítols destacats per l’informe, els corresponents a combustibles minerals i altres, van presentar resultats positius respecte a fa un any i negatius pel que fa al 2019. Concretament, els 4,7 milions ingressats pels combustibles es van traduir en un increment del 5,6%, mentre que les altres mercaderies van créixer en un 5,1% amb 3,4 milions i comparat amb el 2020. Així mateix, els menyscaptes respecte de l’any anterior són del 10,9% i del 2,2% respectivament. Anant a observar les xifres acumulades d’aquests grups, els combustibles s’acosten als 26 milions aquest 2021, mentre que les altres mercaderies ha recaptat ja 26,5 milions.

Altres grups que van presentar xifres significatives en importacions el darrer mes són el dels vehicles, amb gairebé 610.000 euros; el grup d’aparells, calderes i màquines amb 489.000 euros; el conjunt de vestit i accessoris, que va sumar 427.000 euros; i el de perfumeria i cosmètica, amb 273.000 euros recaptats.

Finalment, passant a desglossar els ingressos per tipus d’impost, el més voluminós va tornar a ser el de Dret Duaner (DD) amb un recapte de 10,2 milions. A continuació s’hi van situar els Impostos Especials (IES) amb 4,4 milions, seguit de prop dels 4,3 milions ingressats mitjançant l’Impost General Indirecte (IGI). En darrer lloc, s’hi va situar la Tarifa Exterior Comuna (TEC), amb 127.000 euros d’ingrés. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT