Festa al Nacional

Andorra venç San Marino per 2-0 gràcies a un doblet de Marc Vales i mostrant autoritat sobre la gespa

Per David Sansaloni

Els jugadors de la selecció celebren el 2 a 0 aconseguit per Marc Vales.
Els jugadors de la selecció celebren el 2 a 0 aconseguit per Marc Vales. | FAF

Andorra va complir, amb escreix, l’objectiu marcat per al partit d’ahir que els va enfrontar a San Marino a l’Estadi Nacional. Amb un contundent 2-0, els tricolor es van fer amb els tres primers punts d’aquestes European Qualifiers, realitzant una gran primera meitat i lluitant fins el final de la trobada.

Durant els primers minuts ja es va veure la idea de joc que tenien al cap establir ambdós combinats. Per una banda, Andorra va ser dominadora de la pilota, intentant combinar des de la defensa, però amb poques opcions per realitzar transicions amb el migcamp, el que va portar a abusar de la pilotada en més d’una ocasió. Per altra banda, San Marino es va dedicar a defensar i intentar rebutjar les segones jugades que tenia a favor l’equip tricolor.

Amb aquest plantejament no van tardar a arribar les ocasions per als locals. Fins a dues ocasions quasi consecutives van tenir els homes d’Álvarez de Eulate, la primera amb un xut de Marc Pujol que se’n va anar fregant el pal dret de la porteria defensada per Benedettini, i una segona quasi similar, però amb Cucu Fernández com a protagonista, sent aquest últim qui va tenir la més clara dels primers minuts gràcies a una cavalcada solitària i un xut que va acabar rebutjant el porter de San Marino.

Tant va ser el domini d’Andorra que al minut 17, Marc Vales va encetar el marcador gràcies a una bona centrada de Joan Cervós des de la banda dreta. A poc a poc, els tricolor es van anar sentint més i més còmodes sobre la gespa, i com si es tractés d’un déjà-vu, quan corria el minut 24 de trobada, Vales tornava a posar el cap per espentar la pilota dintre de la porteria de San Marino, això si, aquesta vegada amb Marc Pujol com a artífex d’una gran centrada des del córner. Amb poc més de 20 minuts, els locals es van posar 2-0 per davant, provocant la festa a l’Estadi Nacional. Cada jugada, cada apropament tricolor a la porteria de San Marino era motiu de celebració, i fins i tot les jugades a pilota parada van tenir els càntics del públic present.

Amb aquest avantatge, l’àrbitre va decidir que no hi havia temps per a més i va xiular el final de la primera part, deixant l’optimisme a l’Estadi Nacional. Com a homes destacats dels primers 45 minuts, Marc Pujol, sent el jugador encarregat d’organitzar el joc tricolor; Marc Vales, amb dos gols i estant molt segur a centre del camp; Joan Cervós, amb una gran actuació al lateral esquerre, en atac i en defensa; i Cucu Fernández, que va gaudir d’algunes ocasions i va lluitar cada pilota amb els centrals sanmarinesos.

De la mateixa manera que va finalitzar el primer període, va començar el segon, amb Andorra controlant la pilota, però això si, amb un ritme més relaxat, i d’aquest aspecte es van aprofitar els visitants, que van posar l’esglai a l’estadi quan Zafferani quasi connecta una cabotada, que finalment va sortir pel pal dret de la porteria de Gomes. Al cap de 10 minuts de la represa, la pluja va començar a caure sobre el terreny de joc, i la pilota va anar agafant ritme, i això ho van aprofitar els d’Álvarez de Eulate per intentar un joc més agressiu en banda, amb Aláez, que va aconseguir combinar amb Moreno, però sense èxit en la finalització.
Després d’uns minuts d’anada i tornada, va semblar que San Marino començava a sentir-se còmoda amb la pilota, i en una d’aquestes Nanni va realitzar un xut amb la dreta que va posar a prova Gomes, que no va fallar i va enviar l’esfèric a córner. Tot just en la següent jugada, va tenir la mateixa Andorra, però la passada dins l’àrea va quedar massa curta. Els apropaments per part d’ambdues seleccions va fer que el nerviosisme i la intensitat pugessin de nou, mostrant una mica més d’igualtat que en la primera part.

Davant aquesta igualtat que es va establir a la gespa, el seleccionador tricolor va decidir moure la banqueta i donar entrada a Xavi Vieira i Cristian Martínez, minuts després d’haver-ho fet amb Marcio Vieira. Tanmateix, quan faltaven cinc minuts, Victor Bernat i Jordi Rubio també van disposar de minuts, substituint Cucu Fernández i Àlex Martínez, que es van acomiadar amb una forta ovació per part de les més de 1.400 persones que van acudir ahir a l’Estadi Nacional. Tot i el desgast físic fet durant els 90 minuts, els tricolor van acorralar San Marino dins la seva àrea fins que l’àrbitre va xiular el final del duel. Amb aquest resultat, Andorra es queda a tres punts d’Albània, amb possibilitats de lluitar la quarta plaça del Grup I.

Les claus

1. Intensitat

Els andorrans van demostrar des del primer minut a què volien jugar, pressionant totes i cadascuna de les jugades.

2. Marc Pujol

El capità tricolor va ser l’home més actiu, tant en defensa com en atac i en la construcció del joc local.

3. Marc Vales

El migcampista va complir amb escreix. Dos gols, ambdós de cap, i un partit d’allò més complet.

4. Possessió

Sense perdre de vista el seu rival, la selecció va apostar per mantenir la pilota i ofegar San Marino dins la seva àrea.