PUBLICITAT

Andorra la Vella

Ha arribat el moment

La selecció està davant la possibilitat d’aconseguir els tres primers punts a l’European Qualifiers contra San Marino

Per David Sansaloni

Els jugadors de la selecció celebren el gol de Marc Vales davant el combinat de la República d’Irlanda.
Els jugadors de la selecció celebren el gol de Marc Vales davant el combinat de la República d’Irlanda. | FAF

La selecció absoluta de futbol es planta davant del duel més esperat per tothom. Els tricolor s’enfronten avui, a partir de les 20.45 a l’Estadi Nacional, a San Marino en el primer partit d’aquest segon cicle referent als European Qualifiers, la fase classificatòria per al pròxim mundial de Qatar. Els andorrans podrien aconseguir els tres primers punts en aquesta competició internacional i estar una mica més a prop de fer història en aquesta mena de campionats.


Pel que fa a resultats, l’última victòria d’Andorra es va assolir el passat 11 d’octubre del 2019, en un partit referent a la fase de grups per classificar per a l’Eurocopa, on es va vèncer Moldàvia per 1-0 gràcies a un gol de Marc Vales al minut 63 de partit. Des d’aquell dia, la selecció ha recollit 12 derrotes i quatre empats, entre partits amistosos i classificatoris. A més a més, el partit contra San Marino encara alberga més importància si es té en compte que l’última vegada que es van veure les cares va ser el combinat tricolor qui es va endur la victòria per 0-2 en un amistós. Els del Principat arribaven a la trobada després de 86 partits sense guanyar i, els italians, amb 74. La victòria andorrana li va deixar als sanmarinesos una situació encara més complicada, i ja acumulen 111 partits seguits sense conèixer la victòria. 


En aquella ocasió, totes dues seleccions ocupaven els últims llocs del rànquing FIFA, sent San Marino la 202 i Andorra la 203, d’un total de 209 combinats. No obstant això, la història ha anat canviar a poc a poc des d’aquell febrer del 2017, i és que ara la selecció tricolor se situa la 156 del món, mentre que San Marino la 209 de 210. El més anecdòtic de l’últim resultat entre ambdós combinats és que Andorra portava des del 12 d’octubre de 2005 sense conèixer la victòria, quan va guanyar 1-0 a Macedònia, és a dir, 13 anys i, a més, l’amplitud del triomf ens retrotreu a una altra data passada, i és que des del 2002 Andorra no anotava dos gols en un partit, xifra que es va trencar també en un partit posterior davant Albània, el novembre del 2019 (2-2).

Per al seleccionador absolut, Koldo Álvarez de Eulate, avui es veuran dues seleccions «molt intenses, i enfront tindrem un rival que compta a jugadors joves i que han aconseguit puntuar en alguns dels darrers partits». D’altra banda, sobre la superioritat tricolor que reflecteixen les apostes en aquest duel, el seleccionador ho va tenir clar, i va assegurar que «per ser favorits ho hem de demostrar en el partit, no abans. Mantenir la pilota serà clau per dominar». Per la seva part, el capità Marc Pujol també va fer referència a aquest cartell de favorits, declarant que «no em fio molt del rànquing FIFA. Els dos equips hem millorat molt des de l’última vegada que ens vam veure», mentre afegia que serà un duel on «els dos equips intentarem imposar el nostre joc».


Tot i haver donat una bona imatge en les darreres trobades de l’European Qualifiers, els homes de Koldo Álvarez de Eulate no van poder rascar cap punt, i això que va estar ben a prop de fer-ho en el primer partit, davant Albània, on tan sols un gol de diferència els va privar de la fita. En la segona jornada, davant Polònia, els andorrans ho van tenir més complicat davant d’un combinat que ha fet molt bon paper en les últimes competicions internacionals, tant europees com mundials, impulsat pel conegut davanter Robert Lewandowski. Finalment, en el tercer duel, i últim del primer cicle, la selecció va estar molt còmoda i sòlida a la gespa davant d’Hongria i es va mesurar de tu a tu amb els hongaresos durant els primers 45 minuts, però una mala sortida al camp en la segona meitat va propiciar que en cosa de 10 minuts els visitants col·loquessin el 0-3 al marcador, sent Marc Pujol qui va tancar el resultat d’1-4.


Després dels tres primers partits de competició internacional, els andorrans van disputar dos amistosos per preparar aquest nou cicle que els enfrontarà a San Marino, Anglaterra i Hongria. El primer van tenir com a rivals a la selecció de la República d’Irlanda, mentre que el segon va ser contra Gibraltar. Les trobades, que van tenir lloc a principis del mes de juny, es van saldar amb una derrota davant els irlandesos i un empat amb els de Gibraltar. Tot i caure 1-4 davant Irlanda, els tricolor van començar avançant-se en el marcador gràcies a un gol de cap de Marc Vales en el 52 de partit, però a poc a poc els visitants van anar prement l’accelerador fins a deixar l’1-4 final. Tanmateix, el duel davant Gibraltar va estar molt igualat, amb ocasions per als dos equips que cap va ser capaç de convertir. 

 

Koldo Álvarez de Eulate - Seleccionador nacional absolut

«Per ser favorits ho hem de demostrar en el partit, no abans. Mantenir la pilota serà clau per dominar»

 

Marc Pujol - Jugador de la selecció

«No em fio molt del rànquing FIFA. Els dos equips hem millorat molt des de l’última vegada que ens vam veure»

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT