PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Satisfació pel nou abonament i neguit per la impuntualitat

Els usuaris demanen que s’habilitin més autobusos per solucionar la falta de puntualitat del transport

Per Laia Bautista

Un autobús recull persones a la parada de l’Ambaixada d’Espanya.
Un autobús recull persones a la parada de l’Ambaixada d’Espanya. | L.B.S.

El nou abonament de 30 euros amb viatges il·limitats per totes les parròquies del Principat ja està operatiu des d’ahir. Segons els diversos usuaris que va entrevistar EL PERIÒDIC, aquest nou abonament és un petit pas per a millorar i afavorir l’ús del transport públic, però mentre segueixi la impuntualitat dels autobusos en totes les xarxes viàries del país, els ciutadans optaran per seguir agafant el seu vehicle personal.
A la parada de l’ambaixada d’Espanya, una usuària habitual de l’autobús va explicar que tot i que espera que s’incentivi més el transport públic amb aquesta nova tarifa «la puntualitat i saber quant de temps s’ha d’esperar a la parada» són dos factors que el Govern encara no ha solucionat. Per aquest motiu, va proposar la instal·lació de cartells lluminosos que informin sobre la línia i l’hora d’arribada a cada parada, una pràctica que des de fa anys ja existeix en algunes zones dels nostres països veïns. En la mateixa parada, una jove va recordar que «ja feia anys que s’apujaven els preus de l’autobús desmesuradament i aquest nou abonament beneficia tant als treballadors com als estudiants del país». Tot i això, va proposar que per pal·liar el problema de la impuntualitat«s’han d’habilitar més autobusos». Una idea que també va plantejar un venedor de roba d’Escaldes-Engordany. El treballador escaldenc va detallar que per anar de casa a la feina es desplaça amb el seu vehicle personal, però amb aquest nou abonament va esmentar que «m’estic plantejant de prescindir del meu vehicle personal i agafar més el transport públic».
En la mateixa línia, una monitora d’esports d’estiu de la Massana, va insistir en la impuntualitat dels autobusos indiferentment de la parròquia, tot i que gràcies a aquesta nova tarifa més econòmica va assegurar que «s’abonarà quan se li acabin els viatges». Una afirmació que també es va repetir entre diversos usuaris. Segons va manifestar una treballadora de l’Estació Nacional d’Autobusos (ENA), aquesta nova tarifa «no ha estat molt demanada perquè molts dels usuaris encara tenen alguns viatges a la targeta o tenen vigents els abonaments mensuals», Per aquest motiu ahir al matí només dues persones van dirigir-se a l’ENA per a comprar-la. Tot i això, va afegir que «al llarg del mes  hi haurà més persones que s’abonin a la nova tarifa, perquè les anteriors ja s’hauran exhaurit».
En el cas de les parròquies altes, com el poble encampadà del Pas de la Casa, abans de la nova tarifa aquesta zona tenia un cost mensual de més de 100 euros. Una dona que es trobava a la parada de la Dama de Gel i que es dirigia al Pas per treballar, va explicar que des de fa sis anys agafa l’autobús per anar a la feina, I per aquest motiu, la nova tarifa li va semblar «meravellosa» i va afegir que «la reducció dels abonaments ha estat molt necessària». 
Diversos usuaris van esmentar que la nova tarifa «és una molt bona iniciativa» i van recalcar la necessitat de tornar a activar el bus nocturn per als treballadors que acaben a altes hores de la nit. Des de l’ENA també van traslladar aquesta inquietud, destacant que «la gent no té el costum d’agafar l’autobús». Concretament els treballadors de l’hoteleria i del comerç que són els usuaris que encara no poden gaudir completament dels beneficis del transport públic. Per aquest motiu, van afegir que una solució per incentivar l’ús a aquests potencials usuaris seria «allargar els horaris d’entre setmana».
D’entre totes les persones entrevistades, també hi va haver alguns que encara desconeixien aquest nou abonament mensual juntament amb els seus beneficis. Per això van recalcar que no és suficient que es faci ressò només per les xarxes socials i els mitjans de comunicació, sinó que una manera de donar-ho a conèixer a més ciutadans podria ser «publicitant-ho en les mateixes parades d’autobús». Una de les persones que no estava al dia de la tarifa va afegir que «està molt bé aquest nou abonament, però també haurien de rebaixar el preu del bitllet d’un viatge». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT