PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

AGIA i propietaris, expectants per saber els indicadors de preus

Les entitats estan a l’espera de conèixer més en detall per poder aplicar accions de cara al futur

Per Alba Llacuna

Una persona mirant els anuncis d’immobles en un aparador.
Una persona mirant els anuncis d’immobles en un aparador. | Sergi Pérez

El Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra (AGIA) i l’Associació de Propietaris i Béns Immobles (APBI) es van mostrar expectants a saber els indicadors de preus de lloguer que va anunciar dilluns el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy. Alguns més receptius, com és el cas de l’AGIA, i d’altres més negatius, l’APBI.

En aquest sentit, el president de l’AGIA, Jordi Galobardas va assegurar que «hi hagi informació, sempre és bo per saber què està passant. Això ens permetrà dirigir i adaptar les mesures que s’han d’aplicar en funció de les zones». Per la seva part, des de l’APBI, el seu president, Artur Homs, es va mostrar més escèptic sobre l’anunci i prefereix esperar a conèixer en profunditat aquests indicadors: «Som curosos i cautelosos; el primer que necessitem veure és la metodologia que s’ha utilitzat per establir els preus, si s’ha tingut en compte la ubicació i l’antiguitat de l’edifici», va assenyalar.

Homs, a més, va afegir que des de l’associació «s’està treballant en una llista diferenciada per sectors perquè s’incentivi el mercat de lloguer» i que tenen previst entregar al ministre a finals del mes de setembre o ja a l’octubre. Tot i això, el president de l’APBI té molt clar la primera mesura que s’ha d’aplicar: augmentar el salari mínim. «Una persona que ve a Andorra a treballar no pot guanyar 1.000 euros i escaig com a salari base, això és surrealista. Nosaltres com a propietari, quan construïm un edifici d’habitatges de lloguer, tenim unes despeses que fa que no puguem llogar per menys d’x preu el metre quadrat els pisos d’arrendament. Si el salari ja no està en conseqüència amb el que costa construir un edifici per llogar, anem malament», va lamentar Homs. Una altra de les propostes seria el que els edificis passessin «una ITV». «El que no pot ser, de cap manera, és que un propietari tingui un edifici de 50 anys, que no l’hagi reformat, que no tingui ascensor i que demani 800 euros de lloguer. Un edifici ha de tenir unes coses mínimes», van reiterar des de l’APBI.

D’altra banda, des de les dues entitats van lamentar l’intervencionisme del mercat que ha dut a terme el Govern en aquests mesos. «S’ha intervingut durant molts anys el mercat i ha afectat», va apuntar Galobardas que veu amb certa normalitat que aquesta liberalització es faci de forma progressiva.

Tant Galobardas com Homs van aplaudir la iniciativa del Comú d’Escaldes-Engordany per construir pisos de lloguer. «La fórmula publicoprivada és la millor», van insistir els dos. En aquest sentit, president de l’APBI es va referir als pisos del Jovial que «són una sagnia». En la mateixa línia es van manifestar des de l’AGIA que van apuntar que els privats «sabem fer una millor gestió dels recursos, tant materials com econòmics».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT