PUBLICITAT

El desplegament de la fibra òptica haurà costat 35 milions d'euros

  • El Govern assegura l'accès universal a Internet a una velocitat mínima de 100Mbps i al mateix preu
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El director general d'Andorra Telecom, Jaume Salvat Foto: SERGI MORAL

El decret aprovat dimecres passat al Consell de Ministres sobre les normes generals aplicables al servei universal d'accés a internet sobre fibra òptica a 100 Mbps, garanteix que tots els ciutadans andorrans puguin tenir accés a aquest servei al mateix preu. De fet, ja són 13.000 clients els que han contractat la fibra òptica, segons informa a l'ANA el director general d'Andorra Telecom, Jaume Salvat. El decret, que actualment ja és una realitat perquè el desplegament de la fibra al Principat ja ha arribat al 100%, va més enllà d'assegurar que tothom es pugui connectar a internet, i certifica que tots els usuaris de qualsevol nucli amb població permanent independentment de la seva situació geogràfica, es beneficiïn de les mateixes tarifes, i disposin d'una velocitat de, com a mínim 100 Mbps. Andorra passa així a ser un dels primers països europeus en garantir aquest servei, i el primer en garantir-lo fins a una velocitat tan ràpida com són els 100 Mbps.

El director general d'Andorra Telecom, Jaume Salvat, insisteix que el Decret que s'ha aprovat recentment és una constatació de la feina que s'ha estat fent els darrers mesos al país per a l'expansió de la fibra òptica, i que haurà costat, quan s'acabi el desplegament de totes les xarxes verticals, 35 milions d'euros. Salvat opina, però, que val la pena, ja que s'ha aconseguit arribar a un objectiu que no hi ha arribat «cap país del món», i posa per exemple el més avançat d'Europa en aquest aspecte, que és Finlàndia. El país nòrdic va aprovar un decret similar, però garantint 1Mbps, és a dir que Andorra multiplica per 100 l'oferta finlandesa. Aquest avenç, assegura Salvat, no només no s'ha fet enlloc sinó que la majoria de països trigaran a arribar-hi. De fet, indica que el que es marca com a objectiu la Unió Europea és garantir al 50% de la població una velocitat d'entre 10 i 20Mbps, de cara al 2015.

El monopoli, una benedicció / El fet que a Andorra hi hagi una sola companyia telefònica és, segons Salvat, un fet que ha jugat a favor de la població en aquest cas, ja que en ser l'únic que abasteix d'aquest servei s'ha hagut de preocupar d'arribar a tots els punts del país, En països on hi ha més d'un operador els llocs més apartats o amb menys habitants queden desatesos. Salvat argumenta que als països veïns, els pobles no gaudeixen dels mateixos serveis que les ciutats, en qüestions de telefonia i internet.

Tot i que el desplegament de la fibra ja ha arribat al 100% encara resten pendent prop del 10% de les instal·lacions de la xarxa vertical, és a dir la particular de cada edifici. Encara que es vol arribar a finalitzar tots els edificis, això depèn de si els client ho sol·liciten o no. Ara per ara, ja hi ha 13.000 clients que han contractat la fibra òptica, i des d'Andorra Telecom calculen que a finals d'aquest any s'arribarà a uns 18.000. El creixement del nombre d'abonats ha sigut constant els últims mesos: al juliol es van superar els 12.000, amb una mitjana de mig milers de nous contractes al mes. Val a dir que el gros de les noves contractacions es concentra en el paquet que incorpora els tres serveis  evisió, telefonia i internet–, seguit pels que opten per telefonia i internet i, ja a una considerable distància, pels que prefereixen telefonia i televisió.

Ja fa temps que els pen drive per connectar-se a internet i l'internet al mòbil es comercialitzen a Andorra, però tot i que l'acceptació és bona, el director general d'Andorra Telecom opina que ni és, ni arribarà a ser mai, comparable amb altres països. Amb la posada al mercat dels forfets que inclouen accés a internet, s'ha intentat potenciar la connexió des del telèfon, però les característiques les Principat fan, segons Salvat, que no sigui un servei gaire demanat. Això no vol dir, però, que no si'hi treballarà per millorar el servei i potenciar-lo. El fet que es tracti d'un país petit, on no hi ha tren perquè els empresaris treballin durant els seus viatges, ni la gent passa gaire estona fora de casa i de l'oficina utilitzant l'ordinador, fa que tot i estar disponible al mercat, el pen drive no es vengui gaire. La connexió des del mòbil sí que s'ha vist incrementada en els darrers mesos, però tot i així, les característiques del país també influeixen en que no se'n faci tant ús com als països veïns.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT