PUBLICITAT

Escudella un dia de primavera

  • Encamp i Canillo van repartir, en total, més de 2.000 racions de caldo i vianda
E. A.
ENCAMP

Periodic
Una voluntària remena la tradicional escudella de Sant Antoni a la plaça de Sant Miquel d'Encamp, ahir Foto: TONY LARA

Un termòmetre a l'avinguda del Copríncep Episcopal d'Encamp assenyalava, a ple migdia, 14 graus. Ningú no ho hagués dit, pel sol i la suavitat de les temperatures, que ahir era 16 de gener i que, tal com mana la tradició, a les parròquies de les valls d'orient tocava repartir l'escudella de Sant Antoni. «És un dia propi del mes de maig», va afirmar en declaracions a la premsa Àlex Arnó, cap de l'Àrea de Museus i Tradicions del Comú d'Encamp i escudellaire major. El bon temps explica, probablement, l'èxit d'aquesta edició: «Hi ha molta gent, més que altres anys, i segurament ens faltarà escudella», va afegir Arnó. I això que se'n van preparar 900 litres, capaços d'alimentar unes 1.200 persones.

Davant de l'afluència inesperada, més elevada del que s'havia previst inicialment, els escudellaires van reaccionar repartint unes racions una mica més petites i demanant als assistents que no s'emportessin olles senceres cap a casa.

L'escudella de Sant Antoni d'Encamp arribava ahir a la seva 24a edició i Àlex Arnó complia la majoria d'edat com a escudellaire: 18 anys darrere les fogaines. El procés, segons va explicar, dura unes 24 hores: les padrines de la parròquia comencen a preparar les verdures a les tres del migdia del dia anterior i, a partir de les tres de la matinada, dos escudellaires encenen el foc. A les cinc arriben els joves i, cap allà a les nou del matí, ja hi ha entre 25 i 30 persones remenant l'escudella perquè no s'enganxi i enllestint la resta de preparatius per a l'àpat popular, un dinar que, a quarts de quatre de la tarda, ja es dóna per acabat.

El secret, per a Arnó, és el caldo, preparat amb verdura, col, fideus, arròs, llegums i vianda, i «cuit amb llenya, que li dóna un gust diferent». Això, i no parar de remenar. Una tasca per a la qual han comptat, aquest any, amb la col·laboració de l'Agrupació Sardanista.

1.000 racions a Canillo

L'escudella de Canillo també va ser tot un èxit. En declaracions a l'ANA, la coordinadora de Medi Ambient, Agricultura i Turisme, Gisela Jané, va calcular que s'havien servit unes 1.000 racions d'escudella, i a algunes persones se'ls va haver de donar només la carn que quedava, perquè el caldo s'havia esgotat.

Ahir també es van celebrar els Encants de les dues parròquies i, en espera de xifres definitives, els organitzadors valoraven positivament el funcionament d'aquest acte benèfic.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT