PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La FACIP allibera 20 perdius xerra a la Coma de Ransol

Aquest any deixaran anar 700 exemplars a tot el país per reporblar els boscos del Principat

Per Cristina Rozados

| C.R

La Federació Andorrana de Caça i Pesca (FACIP) amb l’acompanyament del Cos de Banders, el cònsol menor de Canillo, i el secretari d’Estat d’Agricultura i Medi Ambient, Van alliberar ahir al migdia 20 perdius al vedat de caça de Ransol. Les perdius van poder volar lliurement després de passar sis mesos al centre de criança de Llumeneres, a Sant Júlia de Lòria, on les preparen perquè puguin adaptar-se al medi natural. «dins del centre de criança els hi posem herba de la muntanya perquè s’acostumin a aconseguir l’aliment de la natura», explicava el president de la Federació Andorrana de Caça i Pesca, Josep Maria Cabanes. Aquesta iniciativa permet «repoblar el territori amb l’espècie autòctona del país, a més de conservar l’ecosistema del Principat», aclaria el secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rosell. 


La federació realitza diversos alliberaments en tot el territori durant el mes de setembre. Aquest any s’alliberaran un total de 700 perdius xerres en tot el país. Aquesta setmana ja s’han han alliberat un centenar i «durant el mes de setembre n’alliberarem unes 600 més», explicava el cap del Cos de Banders, Ferran Teixedó. El centre de criança de Llumeneres és «l’únic que conserva perdius xerres de genètica salvatge en tot el món», explicava el president de la federació. Dins d’aquesta iniciativa hi participen tots els comuns i «cada parròquia aporta 1.000 euros, el que suma un total de 7.000 euros, per repoblar l’espècie», afirmava el cònsol menor de Canillo, Marc Casal. 


La perdiu xerra té moltes dificultats per reproduir-se naturalment perquè «els ous necessiten escalfor i el clima de l’hivern al país no permet que es conservin bé»; és per això que al centre de criança es poden reproduir més ràpidament ja que els ous es mantenen a la temperatura adequada. Per aquesta raó, els alliberaments es realitzen en zones de solana, per «millorar la supervivència de l’espècie», aclaria Teixedó. D’altra banda, el Cos de Banders fa un seguiment de tota la població gràcies als anells de rastreig que porten a les potes. Aquest projecte va néixer l’any 2016 amb la col·laboració de la Federació Andorrana de Caça i Pesca, el Govern, els comuns i el Cos de Banders i «s’ha anat consolidant amb el pas dels anys», afirmava el secretari d’Estat d’Agricultura i Medi ambient. La federació no tan sols dona suport a la perdiu xerra sinó que també realitza accions per repoblar el territori amb altres espècies autòctones dels Pirineus. La perdiu roja, el faisà, i el gall de bosc són espècies que posseeixen una població escassa al Principat a causa de la manca de conreus de blat al Principat, perquè és el seu principal aliment. D’altra banda, l’organització també realitza accions per repoblar els rius amb truites «de gran qualitat procedents de la piscifactoria de les Salines i d’establiments francesos», afirmava Cabanes. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT