PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La temporada de bolets penja d’un fil si no arriben més pluges

El clima d’enguany afectarà la producció de rossinyols

Per Laia Bautista

Imatge d’arxiu d’una persona a la recerca de bolets.
Imatge d’arxiu d’una persona a la recerca de bolets. | EL PERIÒDIC

La temporada de bolets d’enguany penja d’un fil si no arriben més pluges al Principat, segons va informar l’investigador d’Andorra Recerca i Innovació (ARI) Manel Niell.

La temperatura i la humitat són els factors essencials pel creixement dels fongs. Per aquest motiu,  el tècnic va assegurar que «de moment sembla que serà una temporada dolenta si no arriben més ruixats al país». Niell va destacar que depèn de les condicions meteorològiques hi ha uns bolets o uns altres, però que enguany la producció «està sent pobríssima». «Al juny van sortir bastants ceps i al juliol va aparèixer algun rossinyol a les obagues, però cap a les solanes», va puntualitzar l’investigador.

Després de l’onada de calor que hi va haver a mitjans d’agost, «tot apunta que la situació d’enguany serà similar al de l’anyada del 2020 i del 2019, perquè gran part de l’aigua dels boscos s’ha assecat i això ha perjudicat directament el desenvolupament dels bolets del Principat». Tot i això, el bolet comestible que veurà més afectada la seva producció serà el rossinyol, va assegurar Nielli va afegir que «és necessari que es mantingui una condició estable de pluges, sol i temperatura perquè els fongs recuperin la seva producció en unes dues o tres setmanes».

En la mateixa línia, l’investigador va explicar que una bona temporada de bolets es determina per la combinació d’humitat i temperatura, fet pel qual va recordar que si entre setembre i octubre hi ha de manera regular tant pluges com sol i la temperatura es manté, es recuperarà la producció dels fongs. 
A banda d’això, el tècnic va puntualitzar que «si de cara a setembre les temperatures baixen fins als zero graus, es tallarà el desenvolupament dels bolets, com va passar al mateix període de la temporada passada a les zones de 1.600 metres d’altitud cap amunt».

Recollida de bolets/ En un altre ordre de les coses, Niell va insistir que és molt important saber identificar quins són els bolets comestibles, ja que al Principat hi ha més de 5.000 espècies i només una vintena són pel consum humà. Per això és determinant que les persones que no sàpiguen identificar correctament quins són els fongs no tòxics « no els agafin ni els malmetin» va declarar Niell i va recalcar que «simplement els deixin estar». Tanmateix, l’investigador va ressaltar que «tots els bolets, tant els que són comestibles com els que no ho són, tenen una funció ecològica molt important per l’ecosistema del bosc».

PUBLICITAT
PUBLICITAT