Escaldes-Engordany
L’inici del curs escolar es farà amb cribratge, mascareta i esglaonadament
El nucli de convivència s’amplia a nivell de curs i es podrà triar amb qui s’asseu al menjador
Tres dates pel retorn a les aules –9, 10 i 13 de setembre–, cribratge i mascareta obligatòria a partir del primer curs de segon cicle dins l’aula i a totes les zones comunes són algunes de les mesures del protocol dissenyat per Govern per l’inici del curs escolar. Així ho van explicar ahir la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, Ester Vilarrubla, i la secretària d’Estat de Salut, Helena Mas, que, com va indicar la ministra, afronten amb «optimisme i il·lusió» aquest començament de curs.
L’experiència és un grau i, en aquest sentit, Vilarrubla va explicar que «tenim a favor que durant tot un curs escolar s’han pogut posar en funcionament els protocols i s’han pogut anar ajustant», va remarcar, assegurant que aquest fet els dona molta més tranquil·litat.
Sobre els cribratges, amb Test Ràpid d’Antígens (TRA), Mas va indicar que, en aquesta ocasió, des de l’Executiu s’ha apostat per fer aquest control en dues fases: inicial i periòdic. La primera s’efectuarà el primer dia de curs en els mateixos centres educatius i es repetirà la prova al cap de 15 dies «per poder tenir aquest temps com a període d’infecció i també per arribar a més persones», ja que els primers dies pot haver-hi certs alumnes que encara no assisteixin a l’escola.
Referent al periòdic, a partir del 27 de setembre, s’iniciaran els cribratges escolars de forma periòdica, dirigits als alumnes a partir de primer curs del segon cicle de primera ensenyança o equivalent, als docents i al personal de les escoles, especialment per a les persones no immunitzades. «Ens permetrà tenir una fotografia de la situació epidemiològica del país», va assegurar. En els dos casos, tant infants com treballadors hauran de portar el document de consentiment degudament complimentat i signat.
A banda, la secretària d’Estat també va recomanar als docents i al personal de tots els sistemes educatius, que es facin una prova el dia de la seva reincorporació, que acostuma a ser abans de l’inici del curs. Per aquest cas, va recordar que tenen els stoplabs mòbil, el punt de la plaça dels Braus i els autotests que es faran arribar als centres educatius.
Precisament, per garantir que el cribratge inicial es pugui realitzar de forma correcta, el retorn a l’aula es farà de forma esglaonada. El 9 de setembre serà el torn dels alumnes de primera ensenyança de tots els sistemes educatius, els de sixième del sistema francès i tots els alumnes del British College i de la Universitat d’Andorra. El dia 10, el dels alumnes de primer cicle de segona ensenyança del sistema educatiu andorrà i els alumnes de segona ensenyança dels sistemes francès i espanyol. Finalment, el 13 de setembre retornaran a les aules els alumnes de segon cicle de segona ensenyança del sistema andorrà, els de batxillerat i també els de Formació Professional.
Tot i que la voluntat del Govern era iniciar el curs escolar sense que s’hagués de dur mascareta, la realitat i la prudència els ha fet mantenir les mateixes condicions que l’any passat. «Preferim començar amb més capes de protecció i de seguida que tinguem indicadors positius, mirarem de poder treure la mascareta», va afirmar Mas. L’objectiu de la mesura és evitar que es torni a produir aïllament de tota la classe.
A banda d’un rentat freqüent de mans i d’una bona ventilació, com a novetat, el protocol amplia els grups de convivència. Així, si fins al cus passat es considerava unitat de convivència el grup classe, aquest any «som més flexibles i la unitat de convivència s’amplia a nivell de curs», va indicar la ministra, especificant que els alumnes d’un mateix curs podran estar junts. De la mateixa manera, al menjador es mantenen les taules com a unitats de convivència, però els alumnes d’un mateix curs podran escollir amb qui asseure’s durant tot el trimestre. Quant a les entrades i sortides, s’hauran de seguir evitant aglomeracions i en aquest sentit, els centres ja preveuen sortides esglaonades o espais de sortida diferents si és possible. Unes mesures que, com va apuntar tant la ministra com la secretària d’Estat, s’aniran revisant constantment.
Assetjament escolar
La ministra també va fer referència a l’assetjament escolar. En aquest sentit, va indicar que des de l’Executiu s’és molt sensible en aquest tema i per aquest motiu s’han anat ampliant els protocols i les mesures d’acció. «Estem sempre pensant que podem fer», va assenyalar. A més, va avançar que aquest curs es preveu poder celebrar una jornada de bones pràctiques contra l’assetjament amb els diferents sistemes educatius perquè puguin explicar les seves accions. «Compartir-les ens pot enriquir a tots», va comentar, remarcant que mai escatimaran ni un esforç per treballar amb la prevenció de l’assetjament escolar.