PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els hotels assoleixen les xifres d’ocupació més altes amb la Covid

Els percentatges de la tercera setmana d’agost són del 89,4% entre setmana i del 92,4% el cap de setmana

Per Alba Llacuna

Recepció d'un hotel.
Recepció d'un hotel. | TONY LARA

L’estiu, i concretament l’agost, està somrient als establiments hotelers. De fet la darrera setmana van obtenir les millors xifres d’ocupació des que va esclatar la pandèmia, el març del 2020. Segons les dades facilitades per la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), la mitjana d’ocupació setmanal va ser del 89,43%, un punt més respecte a l’anterior, mentre que la del cap de setmana es va situar en el 92,43%, una xifra molt similar a la del 14 i 15 d’agost, amb 56 establiments oberts. «Són molt bones dades tenint en compte la situació en la qual estem. També és cert que l’agost ja sol tenir tres setmanes de molt bones ocupacions històricament», va apuntar el director de l’entitat Jordi Pujol.

A partir d’ara, segons va indicar Pujol, es veurà realment el nivell de recuperació del sector, ja que «acaba el període vacacional i comencen les escoles». En aquest sentit, des de la UHA esperen que aquesta darrera setmana d’agost i les primeres de setembre, l’ocupació entre setmana «baixi a nivells de juliol, és a dir, entre els 50 i el 60%», mentre que els caps de setmana «no seran tan forts com a l’agost, però no estaran malament». A partir d’aquí, en els ponts, com el del Pilar o Tots Sants, l’arribada de turistes serà fluixa, com ja és habitual en els mesos de transició entre una temporada i una altra.

Com l’any passat, el turisme de proximitat ha estat el principal protagonista aquests mesos d’estiu. «Aquest any hi ha hagut més turista d’Espanya que de França. Si abans estaven en una 80-20, aquest any ha estat un 90-10», van apuntar des de l’entitat, que veu lògic aquest descens de turistes francesos a causa de les mesures restrictives en els desplaçaments en el seu país.

Més enllà d’aquest futur més immediat, per Pujol es fa difícil fer prediccions. «Si tenim neu i no tenim restriccions, la gent pujarà a esquiar a Andorra. Sempre ho ha fet i ho continuarà fent», va apuntar el director de la UHA, esperant que les dades epidemiològiques del país i de l’entorn acompanyin després d’any i mig lluitant per poder tirar endavant. «El que no pot passar és no tenir temporada», va recalcar el dirigent de la patronal hotelera, assenyalant que no aguantaran un altre hivern amb les restriccions que hi va haver l’any passat.

La incertesa i la cautela, però, és la nota predominant en aquest futur i és que, com va recordar Pujol, l’estiu del 2020, quan també hi van haver bones dades d’ocupació i després al setembre es van començar a fer restriccions a tot arreu. «Esperem que els espanyols i portuguesos puguin anar fent com aquest estiu, que els francesos no fiquin restriccions i obrin també les estacions i puguin venir a esquiar al país» va indicar el director hoteler com a claus per tenir una «temporada d’hivern correcta». Ja el següent pas, i molt més optimista, seria recuperar el turisme internacional, com el belga, l’anglès o l’holandès; seria per posar la cirereta al pastís, tal com està actualment la situació.

La manca de personal
Aquest estiu, també ha estat marcat per les constants reclamacions de manca de personal qualificat. Un punt que, com va confirmar Pujol, no s’ha solucionat. «La demanda era molt superior a l’oferta, ho continua sent i ho continuarà sent», va avisar el director de la UHA. «És un problema més de fons i no només dels salaris, sinó que es barregen temes de formació, de preus d’habitatge», va apuntar Pujol que reclama un debat polític per trobar la millor solució possible, tenint en compte el pes que té el turisme en el Producte Interior Brut (PIB) del país.

Tot i que encara no ha acabat l’estiu, Pujol creu necessari començar a treballar en el tema, ja que «el temps passa volant» i «no podem trobar-nos a l’1 de novembre sense contractar la gent perquè no sabem les condicions amb les quals s’ha de contractar». «S’ha de tenir molt clar el que podem arribar a necessitar i a demanar», va afirmar el director hoteler, amb la voluntat que el problema no es repeteixi en la propera temporada, la d’hivern.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT