PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 70% dels sancionats per la Covid no han pagat les multes imposades

Un padrí de 86 anys, mort el dissabte passat, esdevé la víctima 130 de la crisi sanitària

Per Alba Llacuna

Gent per l’avinguda Meritxell.
Gent per l’avinguda Meritxell. | L. B. S.

Des del gener fins a juny d’aquest any, el Cos de Policia va imposar 509 multes relacionades a infraccions de les mesures que tenen per objectiu contenir la pandèmia. D’aquestes, en el 71,31% d’elles, és a dir, 363, no s’ha fet efectiu el pagament.

La major part de les multes, el 68,37% són relatives a l’ús indegut dels elements de protecció personals, és a dir les mascaretes. Aquestes sumen prop de 350 i només se n’han pagat una vuitantena. L’altre gran gruix de les sancions són per l’incompliment del confinament en cas de ser positiu o contacte. En aquest cas s’han imposat gairebé unes 90 i només una mica menys de la meitat han estat pagades.

D’altra banda, incomplir les instruccions i els protocols sanitaris en els espais, locals i establiments d’ús públics i participar en activitats lúdiques prohibides o no complir amb restriccions per a aquest tipus d’esdeveniments, com les festes, són els dos altres motius de sancions. Pel que fa al primer grup, la Policia ha imposat 38 sancions, havent-se pagat només 21, mentre que en segon, les multes se situen en 36 i només se n’ha fet efectiu el pagament en dues d’elles. Unes multes que, com cal recordar, van de 200 a 500 euros.

Víctima 130 de la pandèmia
El cap de setmana ha deixat sensacions contradictòries amb l’evolució de la pandèmia. Per una banda, cal lamentar la defunció d’un home de 86 anys el passat dissabte, amb patologies prèvies, i que s’havia contagiat. D’aquesta manera, les defuncions, des que va iniciar-se la pandèmia al Principat són de 130 persones.

Per altra banda, tots els indicadors epidemiològics apunten a una estabilització d’aquesta cinquena onada. De fet, des de divendres, quan es va realitzar la darrera actualització sanitària, només s’han detectat 14 nous casos de Covid-19 i s’han pogut donar 41 altes. Unes dades que permeten reduir de forma considerable el nombre de casos actius que se situen gairebé per sota del centenar, concretament, en 102.

Des de l’inici de la pandèmia, s’han comptabilitzat 15.002 contagis, mentre que les altes se situen les 14.770.

Pel que fa a la pressió hospitalària, aquesta es manté sense canvis des del passat divendres. D’aquesta manera, hi ha quatre persones ingressades a plata de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i dues més a la Unitat de Cures Intensives (UCI). Aquests últims, però,  han experimentat una millora evident en el seu estat de salut i, al llarg del cap de setmana, se’ls hi ha pogut retirar la ventilació mecànica. Un pas important i necessari per seguir la seva recuperació de la malaltia abans de poder ser donats d’alta de l’UCI i passar a planta.

Vacunació en progrés
El Pla de vacunació segueix avançant. Des del divendres s’han administrat 257 vaccins més, amb la qual cosa el total és de 95.857 vacunes, 50.924 primeres dosis i 44.933 segones. 

Fins al dijous de la setmana vinent no hi ha programades segones dosis d’AstraZeneca. Fins aleshores, el centre de vacunació, a l’antiga plaça de braus, viurà jornades de tranquil·litat, que permetrà que els professionals sanitaris que hi treballin puguin descansar abans de reprendre les vacunacions de la població. Es farà, a banda de les segones dosis mencionades anteriorment, amb les primeres de la farmacèutica Moderna.

S’aprofitarà aquests dies per posar la segona dosis a residents i treballadors de Sant Vicenç d’Enclar que van superar la malaltia, sobretot, en la segona onada que va afectar especialment a aquest centre.

Referent als joves de 12 a 15 anys, actualment 515 inscrits a la plataforma. Cal recordar que des del Govern, es recomana a aquells que per patologies prèvies puguin ser vulnerables si contrauen la malaltia, mentre que a la resta es deixa la decisió als seus pares i tutors.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT