PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Montaner demana al Govern sobre la contractació de Federico Martinón

El conflicte d’interessos del doctor preocupen a la consellera

Per El Periòdic

Imatge d'arxiu de la Carine Montaner al Consell General.
Imatge d'arxiu de la Carine Montaner al Consell General. | Maricel Blanch

La consellera general no adscrita, Carine Montaner, va formular ahir una pregunta al Govern relativa a la contractació de l’assessor de salut per a l’estratègia de vacunació, Federico Martinón Torres, coordinador del centre de l’OMS en seguretat vacunal i cap de pediatria de l’Hospital Universitari de Santiago de Compostel·la. 

En aquesta ocasió, Montaner demana si des de l’Executiu tenien coneixement dels possibles conflictes d’interessos del doctor i, per tant, si el Govern abans de contractar-lo li va fer firmar una declaració precisant els noms de les firmes farmacèutiques per les quals el doctor hauria treballat i els imports que va percebre. En la mateixa línia, la consellera no adscrita també demana a l’Executiu per quin motiu va decidir contractar un assessor de fora per a dirigir la campanya de vacunació quan al Principat no en tenien cap contractat fins ara.
Així doncs, Montaner pregunta al Govern si tenien en compte els possibles conflictes d’interessos que podria tenir Martinón. Aquesta inquietud la consellera no adscrita la justifica amb quatre successos que tenen en relació amb el doctor contractat. D’una banda, va informar que molts mitjans espanyols denuncien l’estreta relació de Martinón amb les farmacèutiques Pfizer, Janssen i GlaxoSmithKline (GSK). A més, algunes publicacions en la premsa digital de l’any 2019 van revelar que el doctor, juntament amb la seva companya Maria Garcés, haurien cobrat individualment gairebé 100.000 i 36.000 euros cadascun de les companyies Pfizer i GSK entre els anys 2017 i 2018 quan justament es parlava en aquest període d’ampliar el finançament públic de les vacunes contra la meningitis fabricades per aquestes mateixes firmes.

La consellera no adscrita també afegeix que el doctor és pediatre partidari de la vacunació obligatòria i que paral·lelament és un intens promotor a través del seu compte de Twitter de la inoculació de les vacunes de la Covid-19 en menors. En les xarxes socials, Martinón destaca la fiabilitat de la vacuna de Janssen, firma que li va donar, el passat mes de juny, un premi «Afectiu Efectiu» per «la seva entrega personal, la seva enorme empatia amb els més petits i la seva reeixida trajectòria professional internacional». A l’estil d’això, Montaner també aporta que la revista científica The Lancet va publicar un estudi al principi de la pandèmia que qualificava la corrupció com l’amenaça més gran pel futur de la salut en el món i que un any abans Transparency International Global Heath Iniciative havia alertat que la corrupció està debilitant els nostres sistemes de salut representant una gran amenaça a escala mundial.

Per acabar, la consellera no adscrita sol·licita el contracte i la còpia del currículum del doctor Martinón. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT