Escaldes-Engordany
El Sipaag alerta que el Govern està privatitzant l’administració
Els sindicat considera que els sous baixos és un dels motius principals pels quals no es cobreixen els edictes
La nova ministra d’Administracions Públiques i Participació Ciutadana, Trini Marín, fa menys de dos mesos que s’ha posat al capdavant del ministeri i encara està coneixent el funcionament de l’administració. Tot i això, ja ha deixat clar, en més d’una ocasió, que cal optimitzar els recursos abans de contractar nou personal. Precisament, la manca de personal és una de les principals reclamacions del Sindicat de Personal Adscrit a l’Administració General (Sipaag), que insisteix en el fet que «manca personal pràcticament a tots els serveis» i això comporta que «es privatitzin serveis», al·legant que no es cobreixen les places a través dels edictes.
De fet, el president del sindicat, Lluís Anguita, va posar com a exemple el servei de centraleta telefònica, on eren quatre, ho van reduir a una persona i finalment, ho van privatitzar contractant una empresa externa, sota l’excusa que no funcionava. «S’està privatitzant l’administració, amagant-t’ho en què la gent no es presenta als edictes i, aleshores, es contracten empreses. Surt molt més car que no tenir personal propi», va assegurar Anguita.
El motiu que els edictes no es cobreixin, segons el sindicat, són molt clars: «els sous són molt baixos si es té en compte els requisits que demanen», van apuntar. A més, van afegir que «no hi ha diners per oferir els sous que cada lloc de feina requereix i, en canvi, sí que n’hi ha per pagar a empreses privades per fer la feina que podria fer una persona de dins de l’administració o cobrir places a dit que no s’han cobert a través de l’edicte».
Optimitzar els recursos, per Anguita, és «la paraula de moda», però la realitat està molt lluny. En aquest sentit va assenyalar que «necessitem gent; no es pot estar cobrint amb interins. Són serveis que estan creats, que funcionen i el que es necessita són persones que entrin per edicte i siguin fixes», va indicar el president del sindicat, que va recordar que «els que fem la feina som els funcionaris. Som els que tiren endavant l’administració i no pas les relacions especials o els ministres». Precisament, el fet que les places es cobreixin amb interins o gent del Servei d’Ocupació no resol la problemàtica de base, ja que és un personal que té un contracte amb una durada definida i requereix un període de formació. «Si es poden optimitzar recursos, ens sembla perfecte, però a tots els nivells, inclosos els de relacions especials», va afirmar el president de l’entitat sindical.
La digitalització és una altra de les paraules a l’ordre del dia. En aquest sentit, Anguita va ser clar: «primer s’haurà de dotar de les eines i recursos necessaris al servei d’informàtica, que ara per ara, són pèssims», va puntualitzar.
D’altra banda, les contractacions per l’article 110 és un altre dels temes que preocupa al Sipaag. En aquest sentit, va reconèixer que «semblava que s’haguessin parat, però ara torna a posar-se de moda l’extrema urgència», va denunciar Anguita, que, tot i ser conscient que s’està a una època complicada a causa de la crisi sanitària de la Covid-19 i que en alguns casos s’hagi d’utilitzar, no comparteix totes les contractacions que s’han efectuat per aquesta via i que, pel president del sindicat, «es podien haver fet per edicte».
Tot i que no són reivindicacions actuals, Anguita va celebrar el caràcter dialogant de la nova ministra, mantenint, d’aquesta manera la línia de la seva predecessora, Judith Pallarés. «Com a persona és molt accessible, la porta sempre la té oberta i es parla molt bé amb ella», va indicar el president del Sipaag. De moment, només han dut a terme una primera trobada, però des del sindicat es mostren ferms en les seves reivindicacions, que, malgrat no ser noves, volen que es resolguin.
Cal recordar que hi ha previst l’entrada al Consell General de la nova llei de la Funció Pública al setembre. Un text que es va començar a treballar amb Pallarés, però que la pandèmia ha anat posposant.