PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Casa Cristo manté l’afluència tot i les mesures sanitàries

El comú es mostra satisfet amb el nombre de persones que han acudit al museu

Per Cristina Rozados

Una estança del Museu Casa Cristo.
Una estança del Museu Casa Cristo. | Comú d\'Encamp

El museu Casa Cristo manté el nombre de visitants de l’any passat tot i les restriccions sanitàries, i per aquesta raó el Tècnic dels Museus del Comú d’Encamp, Robert Lizarte assegura que «estem molt satisfets amb l’afluència d’aquest estiu». D’ençà que va començar la temporada d’estiu ja han passat 2.000 visitants pel museu. La gran majoria, «són famílies i parelles provinents dels països veïns», assegura el tècnic. L’aforament màxim per cada recorregut és de quatre persones, i per garantir la seguretat de tots els clients, les instal·lacions són desinfectades després de cada visita. Per aquest fet, el museu ja no pot dur a terme les visites guiades dels «vespres a pagès», on els participants es posaven a la pell de la família que hi vivia, sense electricitat ni aigua potable, mentre descobrien els seus secrets al voltant de la llar de foc, degustant unes torrades amb embotits del país. No obstant això, esperen que «quan tot torni a la normalitat puguem reprendre els actes», assegura Lizarte. 


Arran de la pandèmia les visites virtuals són una alternativa per anar als museus sense moure’s de casa. Segons l’informe que va publicar el Consell Internacional de Museus (ICOM), un 12% dels establimets d’arreu del món tancaran definitivament per la manca de visitants. Tots els museus del nostre país, inclòs Casa Cristo, es poden visitar a través de l’aplicació de Google maps amb l’eina de street view. Tanmateix el tècnic creu que «les visites virtuals no substituiran les visites presencials», ja que «el visitant no podrà gaudir de l’experiència sensorial que ofereix el museu». Casa Cristo compta amb més de 3.000 peces (mobles, llençols, estris de cuina, fotografies...) que van ser restaurades l’any 1995 quan va passar definitivament a ser propietat del Comú d’Encamp, després que la família que hi vivia es traslladés a viure a França i vengués la vivenda amb tots els objectes a l’interior. Per netejar-la, els treballadors ho fan com antigament, amb sabó i aigua per «no danyar la fusta, ja que és molt delicada» assegura Lizarte. En aquest sentit, el que més sorprèn els visitants que hi acudeixen «és que abans no tenien electricitat ni aigua potable» i per això «a vegades no valorem totes les comoditats que tenim avui dia», afirma el tècnic.


La casa va estar construïda en dues fases, la planta baixa i la primera planta, podrien datar del segle XVIII, mentre que la segona i el cap de casa daten del segle XIX. L’habitatge va ser propietat de dues famílies, els Estrella, des del segle XVIII fins a mitjans del segle XIX. I els Cristo que van ocupar la casa des de mitjans del segle XIX fins al segle XX. La casa Cristo està inclosa dins l’Itinerari de l’Hàbitat Rural, on conjuntament amb la casa Rull i la casa d’Areny i Plandolit, ens brinden l’oportunitat de conèixer les tres classes socials de finals del segle XIX, la família humil, els pagesos grassos i els nobles. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT