PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Ioga a la natura per buscar l’equilibri

La proposta solament ha acollit una desena de persones des de el seu inici

Per Cristina Rozados

Un grup de persones realitzant una activtat de ioga a Llorts, Ordino.
Un grup de persones realitzant una activtat de ioga a Llorts, Ordino. | EPIC ANDORRA

L'activitat ioga al bosc negre és la novetat d’aquest any dins del programa Itineraris guiats que organitza el Comú d’Andorra la Vella. La proposta, que va començar el 7 de juliol, solament ha acollit una desena de persones, i és que la manca d’afluència «es deu al fet que la gent no coneix el producte», aclareix la responsable de l’activitat, Emma Alieu. No obstant això, esperen que l’any que ve «es pugui tornar a fer» i que «hi hagi més gent que s’animi a participar-hi». A les sortides hi han anat tant residents del país com turistes i és que l’activitat esta pensada per a tothom. La gent que hi acudeix són persones que ja practiquen ioga i que «el fet de fer-ho a la natura els hi atreu molt, ja que és un terreny desconegut» afirma la responsable. L’excursió es du a terme cada dissabte des de les 9.30 hores fins a les 14.00 hores, a la zona del bosc negre situada a la Comella. Durant l’itinerari, no tan sols es fa ioga sinó que també es realitza un descobriment de la fauna i la flora del territori. La pràctica del ioga a la natura busca transmetre una interpretació de l’existència «la vida té pujades i baixades, igual que la muntanya. I ens hem d’adaptar al terreny de la mateixa manera que a les circumstàncies». Durant la sessió és practica el Hatha ioga, un estil que està molt estès per Europa i que consisteix en relitzar exercicis d’equilibri, respiració i meditació. A més, ajuda a millorar la concentració, reduir l’estres i millorar la capacitat pulmonar entre molts altres. Per participar en l’activitat es necessita portar el material necessari: una estoreta, roba i calçat còmode i una motxilla amb aigua i menjar. Per inscriure's cal reservar prèviament a l’oficina de turisme d’Andorra la Vella. Els preu per als adults és de 13,50 euros, en canvi per als infants menors de 10 anys i els adults majors de 65 anys l’activitat és gratuïta. L’última sortida al bosc negre es realitzarà el dia 4 de setembre. 

El ioga és una modalitat que es va originar a l’índia fa 5.000 aC, es tracta d’una sèrie de postures que permeten mantenir l’equilibri entre el cos i la ment integrats dins de la religió i filosofia hindú. El llibre que conté tota la teoria del ioga és el Ioga sutra, un recull que va ser escrit pel savi hindú Patañjali, l’any 3.000 aC. No va ser fins al segle II dC que els europeus van descobrir la pràctica gràcies als viatges d’intercanvis comercials. Finalment al segle XVI el llibre el Ioga Sutra es va traduir a diversos idiomes per exportar-lo a Europa.  


A principis del segle XXI, la pràctica es va introduir dins del programa de molts gimnasos arreu del món. Això va ser a causa de l’augment de casos de problemes d’estres i depressió per culpa del ritme de vida accelerat. Al nostre país hi ha diversos centres especialitzats en ioga, a més de l’organització d’estades de contemplació. Abans de la pandèmia, el programa Epic Andorra realitzava excursions d’un cap de setmana a la muntanya on les persones podien desconnectar de la tecnologia i connectar amb ells mateixos i amb la natura a través de la pràctica de diferents estils de ioga. Un altre fet, és que durant l’estada els participants han de seguir una dieta vegana, respectant la filosofia hindú de que tot ésser té una ànima.


Dins del programa itineraris guiats es realitzen altres activitats com visites teatralitzades al centre històric d’Andorra la Vella i de Santa Coloma, a més d’excursions per la vall de Madriu-Perafita-Claror, el Rec del Solà i de l’Obac i la vall d’Enclar. Aquest any hi ha la novetat apicultor per un dia, aquesta activitat permet a les persones descobrir la professió d’apicultor. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT