PUBLICITAT

Sant Julià de Lòria

Sant Julià acull el cap de setmana la 23a edició del Gran Premi de Trial

L’esdeveniment compta amb grans noms de l’esport, com l’espanyol Toni Bou o el francès Gael Chatagno

Per David Sansaloni

Chatagno, Fuji i Bou durant la presentació del Gran Premi
Chatagno, Fuji i Bou durant la presentació del Gran Premi | EL PERIÒDIC

La parròquia de Sant Julià de Lòria rebrà aquest cap de setmana la que és considerada la prova més veterana del circuit mundial: el 23è Gran Premi de Trial. En un acte públic realitzat ahir al matí, on va haver-hi presència tant del comú com de la Federació Andorrana de Motociclisme (FAM), així com pilots i membres de la Federació Internacional, va ser el cònsol major lauredià, Josep Majoral, qui va destacar que «Sant Julià és referent en el trial després de 23 edicions de la nostra prova» i va celebrar que un any més la Federació Internacional de Motociclisme (FIM) hagi escollit els paratges naturals de la parròquia per fer unes jornades puntuables per al campionat del món de l’especialitat.


Per la seva part, el vicepresident de la FIM, Ignasi Verneda, va voler destacar la solidesa de l’organització al Principat. «Sens dubte, és la prova que fa més anys que dura, perquè podem dir que cap altra localitat ha acollit aquestes dates durant tants anys», va dir Verneda, mentre afegia que «sabem que Sant Julià és una garantia d’èxit». En aquest sentit, Andorra Turisme aportarà 15.000 euros a l’esdeveniment i la seva directora de màrqueting, Noemí Pedra, va recalcar «la bona feina feta per part del comú i del Govern per portar-ho a terme».


Pel que fa a les cares conegudes, la prova comptarà amb la presència del 28 vegades campió del món, l’espanyol Toni Bou, i d’altres com el veterà pilot japonès i company d’equip de Bou, Takahisa Fujinami, que va acudir a la cita a més com a ambaixador verd del campionat, o l’actual líder del mundial de trial amb moto elèctrica, el francès Gael Chatagno. Sobre el recorregut, bou va assegurar que hi ha «zones molt selectives i pot ser un trial molt bonic per l’espectador». Per al català, el fet de «venir a la prova de casa sempre té una doble vessant, una motivació molt alta i també un punt de nervis. L’actual curs és molt estrany, només hem pogut fer quatre proves, però intentaré donar el 100%».


Un dels aspectes que va resaltar amb émfasi l’organització és l’àmbit sostenible del que gaudiran les jornades. En els darrers anys, la Federació Andorrana de Motociclisme ha rebut dos premis pel bon tractament ecològic que fa en les seves proves, i així ho va recordar la responsable del projecte KISS, Katia Juárez, que busca trobar l’equilibri entre la pràctica esportiva en els entorns naturals, així com la preservació del medi. A més a més, Juárez va explicar que «a banda de la consciència ecològica, també hem iniciat actuacions en l’àmbit més social». Finalment, la presidenta de la FAM, Natàlia Gallego, va aportar que «les proves que organitzem tenen molta part de conscienciació ambiental. Els trofeus són quilòmetre zero, i aquest any entregarem unes polseres que ens han fet els joves de l’Escola Meritxell, afegint una part de conscienciació social». Gallego va agrair el fet que «cada cop que els trialers surten a la muntanya sempre recullen tot el que es troben, i des del punt verd donarem bosses perquè tots els espectadors que vinguin puguin fer el mateix».


Fujinami també va voler ser partícep d’aquesta temàtica com a ambaixador verd i va voler recordar «la importància de no deixar residus, perquè és cosa de tots protegir les muntanyes». En aquest sentit, Gallego va afirmar que a l’inici de la prova, «tots els pilots signen un compromís mediambiental amb la zona que els acull». L’única nota amarga serà que, tot i la creació de l’equip femení de trial andorrà, la prova laurediana no acollirà el GP femení, però sí les categories Trial GP, Trial 2, Trial 125 i TrialE. Amb els pilots punters es barrejaran també els cinc participants del país:  Jordi Lestang (Trial2),  Gaudi Vall, Jan Gabriel, Valentí Cristina i Joan Miquel Garcia (Trial 125). 

 

Josep Majoral - Cònsol major de Sant Julià

«Sant Julià és referent en el trial després de 23 edicions de la nostra prova i celebrem tornar-la a tenir al país»

 

Natàlia Gallego - Presidenta de la FAM

«Les proves que organitzem tenen molta conscienciació ambiental i els pilots sempre recullen tot el que es troben»

PUBLICITAT
PUBLICITAT