PUBLICITAT

La farmàcia i l'hospitalització, les grans càrregues de la despesa de la CASS

  • Amb les proves analítiques suposen el 50% de les despeses per prestació
PEPA GALLEGO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un corredor d'una planta d'habitacions de l'hospital. Foto: TONY LARA

Dels 78,6 milions d'euros que suposa la despesa sanitària de la CASS en l'exercici del 2009, més de 31 corresponien al cost que suposa l'hospitalització (21.566.080 euros) i a la farmàcia o medicaments (10.373.016 euros) Si això li afegim els 7,3 milions d'euros que paga la seguretat social per proves analítiques, només aquests tres conceptes suposen més del 50% del que la seguretat social reemborsa en prestacions sanitàries.

Aquestes prestacions i la majoria augmenten any rere any, suposant un increment de la despesa de les prestacions dels perfils mèdics que el 2009 es va xifrar en el 6,6%. Per tots es conegut que la despesa sanitària s'ha vist incrementada en el 65% en el període comprés entre el 2003 i el 2009, segons dades del ministeri de Salut, Benestar i Treball.

L'hospitalització és el perfil mèdic que més suposa en el cost total de les prestacions. Suposa més del 27%, li segueix, la farmàcia, amb el 13%, i les analítiques amb el 9%. Davant d'aquesta situació ja s'han proposat iniciatives com el nou sistema de preus de referència dels medicaments, amb l'objectiu de finançar els medicaments al preu més econòmic, i altres com la promoció de la cirurgia major ambulatòria, amb la que es preveu aconseguir ingressar el mínim de pacients, amb el mínim de temps possible.

Cal destacar també aquelles prestacions que van experimentar un increment del cost en l'any 2009. La que més va augmentar va ser la d'ortopèdia, amb un increment de gairebé el 23%, i suposant un cost total de gairebé tres milions i mig d'euros. Altres prestacions que van augmentar el seu cost van ser la dels centres especials (amb un cost de 5,4 milions d'euros) que va augmentar el 14,6%. Els auxiliars mèdics que costen 4,6 milions d'euros va suposar un increment del 8,7%.

Només dues de les prestacions mèdiques van reduir el seu pressupost en l'exercici del 2009. Òptica i pròtesi dentària van ser les especialitats que van disminuir la despesa en el 2 i el 4 % respecte a l'any anterior.

Pel que fa al total dels 78.664.406 euros gastats en les prestacions de reemborsament de la CASS, va suposar un increment del 6,6% del total de l'any anterior. Una fita que l'any passat ja es volia rebaixar i que aquest any els objectius de Salut estan encaminats a rebaixar aquests percentatges de milions d'euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT