PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Arriba el torn d’elles

La Federació Andorrana de Rugbi crea la primera selecció femenina de rugbi 15 en la història del país

Per David Sansaloni

Un partit del VPC femení durant la passada temporada.
Un partit del VPC femení durant la passada temporada. | D.R.

La Federació Andorrana de Rugbi (FAR) va fer oficial la creació de la primera selecció femenina de rugbi 15 que s’ha tingut al Principat en tota la seva història. Fins al dia d’avui la federació no havia pogut engegar aquest projecte, que ja venien preparant des de feia uns anys, i és que la causa principal era la manca d’efectius. En paraules del seu president, Jean-Marc Flaux, ara s’han «recollit els fruits de la feina feta amb la secció femenina» i la selecció sènior es formarà amb noies del país d’edats a partir dels 17 anys. «Des de la FAR fa temps que s’ha estat treballant en aquest projecte, però ens faltava el més important, les jugadores. Aquest any ens hem vist en la situació que tenim moltes noies i l’objectiu és tirar-ho endavant, igual que els equips de rugbi set», va declarar Flaux.


De moment, des de la directiva, s’ha decidit que no s’inscriuran a la Lliga d’Europa perquè «volem que agafin experiència aquest any i el que ve ja competir», va dir el president. D’aquesta manera, a partir del setembre del 2022 l’equip ja podrà disputar tornejos de Rugby Europa i el full de ruta que es té pensat és començar en la categoria més petita i a partir d’aquí anar pujant. «Hi ha un grup molt jove, i volem que es retroalimentin, que les de 17, 18 o 19 anys vagin aprenent de les més grans», va explicar el mandatari.


Al capdavant d’aquest combinat estarà Dani Raya com a seleccionador nacional, que combinarà les seves tasques com a jugador i entrenador al VPC. Raya va explicar que «per a qui no estigui posat en matèria pensarà que hem passat de zero a 45 noies, però és un reflex del treball que s’ha estat fent els darrers anys, com per exemple a les escoles, amb la base, el fet d’organitzar esdeveniments atractius, etc.», mentre afegia que «és un punt d’inflexió, i estem veient com les noies que vénen a provar l’esport es queden, i mentre siguem creixent i progressant sols podem anar a millor». La idea principal del seleccionador es que aquest any totes les noies comencin a tenir relació entre elles, fer amistosos de preparació i encarar de la millor manera el pròxim setembre. 


A més de la intenció de participar en el Campionat d’Europa la directiva es mostra optimista i «si tenim l’oportunitat de classificar-nos per a una cita olímpica, seria perfecte, i el que sí que és segur que aquesta selecció femenina de rugbi 15 competirà en els Jocs dels Petits Estats d’Andorra el 2025», va anunciar Flaux. Una vegada feta efectiva la creació del combinat femení, la federació ja s’ha posat en marxa per buscar espònsors i ajudes econòmiques que permetin potenciar el projecte, així com inscriure’s «en totes les competicions que puguem». En referència a la continuïtat en el temps d’aquest equip, Raya va ser contundent, i va defensar que «un dels altres objectius que tenim és que si aquest any comptem amb 45 noies seleccionables, l’any vinent siguin més, i així successivament. Sobretot hem d’intentar fer una bona feina a la base, a l’escola de rugbi. Si seguim intervenint i mostrant-nos als sistemes educatius tal com estem fent segur que ho aconseguirem. Ja estem veient que cada vegada tenim més inscrites a l’escola i i n’esperem més al setembre».


La selecció començarà la seva posada a punt el pròxim dia 18, on marxaran a jugar a Còrsega (França). Seguidament la intenció de la FAR és disputar un partit d’obertura el mateix dia que jugui la selecció absoluta masculina contra la de Bòsnia i Hercegovina, al voltant del 30 d’octubre a Andorra, a l’Estadi Nacional. Aquest duel serà contra el combinat de l’Arieja (França) i servirà com a presentació oficial d’aquest nou projecte. A les convocatòries Raya tan sols podrà citar fins a 23 jugadores, de les 45 disponibles. «No tindré les coses fàcils... M’esperen molts mals de cap perquè totes les noies que hi ha són molt competitives, s’ho mereixen tot i són molt regulars als entrenaments, així que podríem catalogar-ho com un bon problema», va reclacar l’entrenador. S’ha de tenir en compte que les 23 integrants que se seleccionen per a una cita poden canviar per la següent, incentivant així el treball i la meritocràcia. 

 

Jean-Marc Flaux - President de la FAR

«Aquesta selecció competirà en els Jocs dels Petits Estats que es disputaran a Andorra el pròxim 2025»

 

Dani Raya - Seleccionador femení

«És una molt bona notícia. Comptem fins amb 45 noies seleccionables i aquest fet suposa un punt d’inflexió»

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT