PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les noves tarifes de busos entraran en vigor l’1 de setembre

El Govern dona llum verda a la creació del Reglament d’utilització del servei de transport públic nacional

Per Alba Llacuna

Jordi Gallardo i Sílvia Calvó en la compareixença d’ahir.
Jordi Gallardo i Sílvia Calvó en la compareixença d’ahir. | SFGA/CEsteve

La sessió d’ahir de Consell de Ministres va servir per aprovar les noves tarifes de transport públic, que preveu la inclusió d’un abonament mensual de 30 euros, que entrarà en vigor a partir de l’1 de setembre. Amb aquesta nova tarifa, tal com va recordar la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, des del Govern es vol «fomentar el transport públic, universalitzar el servei i fer-lo accessible a tots els ciutadans». A més, va recalcar que es fa «un pas decidit» cap a la transició energètica i la reducció de les emissions, agafant molta més importància després de l’avís, el passat 9 d’agost, per part de científics de l’ONU, en el qual s’alertava d’efectes irreversibles relacionats amb el canvi climàtic provocats per l’activitat humana com són les onades de calor, els incendis i les inundacions.

Calvó va indicar que s’havia llançat una enquesta per part del ministeri en la qual el 50% dels ciutadans asseguren no utilitzar el transport públic pel cost. Aquest element, juntament amb la pandèmia, han reduït de forma significativa el nombre d’usuaris. Amb aquesta iniciativa, que permetrà un estalvi de més del 50% en la zona 1 i de fins al 81% per a la zona 4, es vol tornar a impulsar el sector.

Aquesta davallada dels abonaments mensuals representarà una caiguda d’ingressos per a les companyies concessionàries que el Govern compensarà amb l’entrada en vigor de la taxa verda l’any 2022. D’aquesta manera, el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo va explicar que la compensació a les companyies es farà mitjançant la clàusula contemplada en el contracte de concessió de les línies de transport públic, ja que, segons va recalcar, «el Govern té per contracte l’obligació de vetllar per l’equilibri economicofinancer d’aquestes empreses». 

Als abonaments, s’ha de sumar una nova zonificació que, com va recordar Gallardo, el Pas de la Casa desapareix de la zona 4 i passa a incloure’s a la zona 3, mentre que la Cortinada i Arinsal passen de la zona 2 a la zona 1. Unes modificacions que, evidentment, també comportaran un canvi de preus en el bitllet senzill.

Els nous abonaments es podran seguir adquirint als mateixos punts de venda habituals com l’Estació Nacional d’Autobusos, els mateixos vehicles, i també a través de l’aplicació MOU_T_B.

D’altra banda, Gallardo va afegir que també es va aprovar el reglament d’utilització del servei de transport públic nacional de viatgers. Es tracta d’un text que regula i estableix les condicions generals per als diversos transports de viatgers, siguin línies regulars nacionals o el bus a la demanda de l’usuari.

Entre els aspectes que regula hi ha l’obligatorietat de la validació mecànica, magnètica o digital dels títols de transport dels usuaris, l’accés al vehicle d’animals, al transport de paquets, o les figures de conductor, gestor de flotes vehicles i personal controlador, entre altres aspectes.

L’Executiu amplia les quotes de residència i treball
El ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va confirmar que en el transcurs del Consell de Ministres es va donar el vistiplau a l’ampliació de les quotes d’immigració. En concret, com va especificar Rosell, s’han augmentat en 370 les noves autoritzacions, de les quals 288 corresponen a residència i treball i 88 a assalariats transfronterers. D’altra banda, el ministre també va indicar que es va aprovar la modificació de la llei del saig, la qual dotarà de més competències aquest organisme amb l’objectiu d’alleugerir el volum de feina actual de la Batllia, donar un millor servei públic i fer més garantista el procediment. Amb la reforma, els saigs podran dur a terme l’execució de les sentències judicials, civils i administratives anteriors al 2016, les quals quedaven fora de la seva jurisdicció fins al moment.

Preocupació per la situació de l’Afganistan
El ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va mostrar ahir la «preocupació» del Govern per la crisi humanitària que viu l’Afganistan. En aquest sentit, va manifestar que el Principat, com a un membre més de la comunitat internacional, «participarem amb aquells elements que s’escaiguin per aportar el nostre granet de sorra des de la nostra modèstia i dimensió per poder alleugerir la situació crítica» que s’està vivint en aquest país. El ministre va voler corroborar les declaracions del secretari general de les Nacions Unides on demanava garantir al màxim els drets humans de les persones. 

Convocats els ajuts per l’ensenyament superior
L’Executiu va donar llum verda ahir a la convocatòria dels ajuts a l’estudi d’ensenyament superior per al curs escolar 2021-2022. Els ajuts van destinats a estudiants de formació professional superior i a estudiants de primer i segon cicle universitaris que cursin els estudis a Andorra, a l’estranger o a distància. El termini de presentació de les sol·licituds i de la documentació necessària s’obre el 30 d’agost i es tanca l’1 d’octubre del 2021 i es pot fer de forma telemàtica a través de la pàgina web tramits.ad o infoeducacio.ad, o bé al Servei de Tràmits del Govern o als dels comuns.

Millores al campanar de Sant Vicenç d’Enclar
El Govern, ahir en sessió de Consell de Ministres, va aprovar la licitació de la intervenció de reconstrucció del campanar de l’església de Sant Vicenç d’Enclar, aprofitant l’actuació per a incidir en l’adequació de l’interior del temple, així com millorar el seu entorn més proper. El concurs és de caràcter nacional, de procediment obert i modalitat de contractació ordinària. D’aquesta manera, les empreses interessades tenen temps fins al pròxim 23 de setembre per presentar la seva oferta en horari d’atenció públic del Servei de Tràmits.

Adjudicades les obres de Bixessarri
El Consell de Ministres va aprovar ahir l’adjudicació els treballs per l’estabilització de la calçada de la CG-6 i millora de la capacitat hidràulica a l’altura de Bixessarri. L’adjudicació ha recaigut sobre l’empresa Locubsa per un import total de 286.004,33 euros i el termini d’execució dels treballs és de 12 setmanes. L’actuació s’impulsa arran dels dos últims episodis de pluja intensa i puntual que han desbordat el torrent d’Aixàs i dels Nyerros provocant diversos danys materials a la carretera, el primer el passat 14 de juny i l’últim el dimarts 20 de juliol.

Licitada la setena fase de Radio Andorra
L’Executiu va donar el vistiplau a la licitació del concurs per adjudicar els treballs de la setena fase de catalogació i dinamització del fons discogràfic de l’antiga Ràdio Andorra, que es van iniciar el 2013 i ja compten amb 90.000 discs netejats. Aquesta té la finalitat de descriure i catalogar 5.000 discos de vinil i 1.500 de transcripció aproximadament i seguir dinamitzant el fons, en un termini màxim de nou mesos. Les empreses interessades tenen temps fins al proper 23 de setembre per presentar oferta en horari d’atenció públic del Servei de Tràmits del Govern. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT