Escaldes-Engordany
El sistema braille arriba al camí de les fonts d’Engolasters
Parl’APP és l’organisme encarregat d’actualitzar els mapes de muntanya
El conseller d’accessibilitat del Comú d’Escaldes-Engordany, Toni Fernández, va testejar diumenge passat el mapa actualitzat per l’organisme d’Andorra Parl’APP al circuit de les fonts d’Engolasters.
Fernández va puntualitzar que com a conseller i, especialment, com a usuàri invident, sempre ha defensat una premisa clau: tot allò que s’adapta de manera correcta, afavoreix a tothom. Per exemplificar, va explicar que «no només consisteix en fer el món accessible per a les persones que tinguin discapacitats, sinó que, per exemple, d’una rampa en fan ús des de persones amb reducció de mobilitat i gent gran fins a nens petits, patinadors i tota persona que no vulgui fer servir les escales o altres accessos».
Per aquest motiu, el conseller va assenyalar que el mapa que va utilitzar a Engolasters «és accessible per a totes les edats» i «fàcil de comprendre per a tothom», perquè, segons la seva experiència, quan va accedir al web de Parl’APP des del codi QR els enregistraments que va escoltar «tenien un discurs senzill i entenedor» i va afegir que «els audios són de poca durada i es fan agradables d’escoltar». A més, també va especificar que les gravacions que ofereix l’aplicació transmeten informacions curtes, però completes i interessants. En el cas del circuit d’Engolasters, Fernández va detallar que «s’exposa una explicació del recorregut i de la flora que l’envolta, dels objectes de l’entorn com fonts, bancs o túnels a més d’una breu llegenda dels símbols que apareixen al mapa, per tal que la gent que els toqui o que els miri els pugui comprendre».
Tanmateix, el conseller d’accessibilitat escaldenc va proposar certes millores per a implementar en altres mapes del Principat, com la senyalització de l’escala a la qual està fet. Tot i això, Fernández va recalcar que va ser una «jornada molt positiva» tant per l’actualització accessible i mediambiental del mapa (el qual està fet amb material sostenible) com pel tracte rebut pels impulsors del projecte d’Andorra Parl’APP.
Finalment, va recordar que «les institucions públiques han de donar el màxim suport a aquesta mena d’iniciatives perquè, d’una manera o d’una altra, tota la ciutadania se’n ressent de manera possitiva» i va defensar que «l’Administració hauria d’implementar aquests projectes, i d’altres per garantir l’accés universal, no només a les seves instal·lacions, sinó a totes les gestions que s’hi poden realitzar».