PUBLICITAT

Retransmetre la inauguració hauria duplicat el cost de la gala

  • Nadal critica l'escassa col·laboració d'ATV a l'hora de facilitar l'emissió
A. L.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Nadal i Moles, dimarts passat en la presentació de la gala inaugural d'Escaldes 2011 Foto: EL PERIÒDIC

Un pressupost ja ajustat i l'escassa, per no dir nul·la col·laboració d'Andorra Televisió. Aquestes són segons Ester Nadal, directora artística de l'Escena Nacional i ànima dela cerimònia, les dues causes principals que la gala inaugural d'Escaldes 2011, que tindrà lloc dissabte que ve al Prat del Roure, no es retransmeti per la cadena nacional. D'una banda, tot l'espectacle s'ha concebut –insisteix– per ser representat «exclusivament» dalt d'un escenari i vist des de platea. No pas per ser retransmès per televisió. Possibilitat, aquesta última, que comporta unes exigències tècniques que –adverteix Nadal– haurien duplicat la producció de la cerimònia, que sense càmeres ja puja a 40.000 euros: «El plantejament i la posada en escena haurien sigut molt diferents amb televisió, que planteja unes exigències de maquillatge, vestuari i il·luminació que tenen poc a veure amb les d'un espectacle essencialment escènic com ho és Química».

En aquests condicionants tècnics cal afegir-hi un altre de professional: la retransmissió exigeix la presència d'un realitzador que prèviament s'hagi empapat dels continguts per estar en disposició de seguir l'espectacle i saber quines imatges i plànols seleccionar en cada moment. «Ens vam trobar amb el problema que, si preteníem que ATV retransmetés la gala, el cost extra de maquillatge, vestuari i il·luminació l'havíem d'assumir nosaltres. A més, no ens garantien que tinguéssim des del primer dia d'assajos un realitzador. Treballar així comporta –i desgraciadament hi tinc experiència– que el dia de la retransmissió l'espectacle va per un costat i la realització, per un altre. En aquestes condicions, no podíem accedir-hi».

Al costat d'aquests impediments d'ordre més tècnic, hi ha també una (ben legítima) qüestió pecuniària. Nadal posa l'exemple de Borís I, el muntatge fundacional de l'Escena Nacional, estrenat l'octubre del 2006 al Teatre Comunal de la capital. La directora de l'ENA llança aquí uns quants darts enverinats: «ATV va gravar l'obra, i des d'aleshores l'ha emès i reemès en cinc ocasions. Sense demanar-nos-ho i, naturalment, sense que l'ENA hagi ingressat mai ni un cèntim. No és just, perquè ATV ha omplert unes bones hores de programació amb un contingut que a la cadena no li ha costat res». És precisament el desacord per aquests drets un factor afegit perquè no hi hagi hagut acord per a la retransmissió de la gala, que tampoc es veurà per TV3 –ni pel 33– i que només podran seguir en directe els 900 espectadors que caben al Prat del Roure.

Només per a vips / L'accés a la cerimònia serà, a més, per rigorosa invitació i no es posarà ni una sola localitat a la venda, tal com va advertir dimarts el president tècnic d'Escaldes 2011. La inauguració de la capital cultural es convertirà així en un acte gairebé privat, del qual quedarà exclòs el ciutadà del carrer. ¿Ningú no es va plantejar reservar una part de l'aforament per al públic en general? ¿O programar una segona funció? En qualsevol cas, l'espectacle, titulat Química: maridatge del passat i del present de la nostra cultura, proposa un periple per la memòria històrica del país, amb la intervenció de fins a una vuitantena d'artistes nacionals –des de l'ONCA fins a Líquid Dansa, la Grossband i l'esbart Santa Anna– i amb la participació especial d'Isak Fèrriz, que prestarà la veu al desaparegut Miquel Martí i Pol a l'inici de la funció. Altres convidats d'excepció seran els personatges de la cultura popular autòctona, amb menció especial dels arlequins de Canillo, la bruixa de sant Julià, l'Óssa d'Encamp, el cap gros d'Andorra la Vella i el buner d'Ordino. La cerimònia no s'allargarà més d'una hora, inclosos els parlaments oficials, i la periodista Mònica Bordas hi actuarà com a mestra de cerimònies. Els tocs més contemporanis els posaran els ritmes elec`tronics de les coreografies de Líquid Dansa, mentre que els elements més tradicionals aniran a càrrec de l'ONCA –que interpretarà sengles sardanes de Daniel Areny i del mestre Roure, amb arranjaments de Pere Bardagí– i de l'esbart Santa Anna, que recuperarà l'espectacle Escaldes 1908, estrenat ara fa tres temporades.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT