Escaldes-Engordany
La FAE es marca organitzar Copa d’Europa a l’hivern 2022-2023
Dos homologadors FIS han estat aquests dies analitzant la zona de competició a la cota 2.000 de Naturland
La FIS (Federació Internacional d’Esquí) va ser present el passat divendres i dissabte, mitjançant dos homologadors de l’entitat, a la cota 2.000 de Naturland. L’objectiu de la trobada va ser fer una avaluació de les actuacions necessàries que hauria de rebre l’estació per a poder organitzar-hi amb garanties futures competicions internacionals. La visita va anar a càrrec del director tècnic d’esquí de fons de la FAE (Federació Andorrana d’Esquí), Joan Erola, i de Manuel Ruiz i Jordi Barres, ambdós de la FIS, que van estar acompanyats també del director general de Naturland, Xabier Ajona, i del gerent de la FAE, Carles Visa.
La part tècnica de la visita es va centrar en fer un recorregut per les pistes, posant especial èmfasi en els llocs més tècnics subjectes a millores o modificacions. Durant el treball de camp es van recollir dades, analitzant pujades, baixades, desnivells i traçats de corbes, a més de punts de seguretat. En declaracions a EL PERIÒDIC, i ja finalitzades les jornades de reconeixement, Erola va declarar que «la idea és portar una Copa d’Europa el 2023. Òbviament també estarem oberts a acollir proves FIS, de llarga distància, competicions inferiors com puguin ser mundials escolars o juvenils». D’altra banda, de moment i per qüestions de normativa, el projecte no podrà acollir Mundials, Olimpíades o Copes del Món, «ja que la FIS estableix una cota de competició que ha d’estar per sota dels 1.800 metres, i a Naturland és de 2.000 metres», va explicar el de la FAE, mentre afegia que, no obstant això, en cas que l’entitat volgués rectificar aquesta normativa, «és clar que estaríem disposats a ser seu d’aquesta mena de competicions. Les pistes quedarien preparades per d’aquí a un futur, estem parlant de cinc, sis, o set anys, si es pugessin les cotes, que tot indica que es va per aquest camí, estar 100% preparats».
Pel que fa a aquesta primera presa de contacte, Erola va dir que havia estat una valoració «molt positiva» per part de la FIS i que ara «hem de passar el projecte al Govern, al Ministeri de Medi Ambient perquè s’haurà de retocar una mica del traçat, tallar algun arbre, i tot això ens ho han d’autoritzar, pressupostar i veure fins a quant puja el cost de les obres». Quant a aquest últim tema, el director tècnic va afirmar que la quantitat econòmica «no serà molt elevada, ja que es tracta d’algun moviment de terres i poc més perquè ja es compta amb les infraestructures bàsiques».
A hores d’ara, tant des de la federació com des de Naturland s’està esperant que arribi el primer informe per part de l’entitat internacional. «Els va agradar molt la infraestructura, ja que costa trobar llocs que tinguin bona connexió amb altres serveis, edificis a prop per tenir els equips i els corredors entre d’altres coses que estan al voltant de la pista i que són molt importants. Una vegada ens arribi aquest document començarem amb tot el tema de l’enginyeria, la part de topografia i altres». Des de la FAE s’han tingut converses amb organitzadors de Copa d’Europa i segons Erola «estan esperant que tinguem algun lloc per poder disputar competicions d’aquest estil a Andorra. No seria cap problema per a cap de les parts fer-ho possible, però nosaltres volem estar preparats i tenir una pista en condicions».
Finalment, pel que fa a la formació dels joves esquiadors andorrans, «Naturland es convertiria en un punt de referència. Tenir unes pistes on els més joves es puguin acostumar a recorreguts i desnivells similars que es trobaran a fora ens pot ajudar moltíssim a millorar esportivament», va assegurar el director tècnic de la secció d’esquí de fons de la FAE.