PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els guies de muntanya troben a faltar els grups internacionals

La major part dels clients són particulars dels països de l’entorn

Per Lídia López

Uns excursionistes esperen el bus en una parada del país.
Uns excursionistes esperen el bus en una parada del país. | L. L.

Els guies de muntanya esperaven aquest estiu una afluència d’excursionistes que, durant el mes de juliol, no es va donar. Així ho va exposar el president de l’Associació de Guies i Acompanyants de Muntanya d’Andorra (Agama), Jordi Iglesias, que va indicar que els professionals del sector han trobat a faltar especialment la presència de grups internacionals. «Es nota molt la manca del mercat anglès, d’holandesos i d’alemanys, que per les restriccions de mobilitat per la Covid-19, no venen», va incidir, a la vegada que va apuntar que «no hem tingut ni una quarta part dels grups que venien normalment».

En aquest sentit, Iglesias va indicar que la major part del volum de treball d’enguany correspon a particulars arribats des de l’entorn, especialment de Catalunya i França, i en casos més comptats, «també algun belga». Però igualment, comparant l’arribada d’excursionistes de proximitat aquest estiu amb altres anys anteriors, el president de l’Agama va assegurar que «estem molt per sota respecte d’abans de la Covid». I és que, tal com va reconèixer, «tot feia pensar que aniria millor, però amb un juliol on hi va tornar a haver contagis i l’enduriment de les restriccions internacionals, hem patit moltes cancel·lacions», a banda de casos on «la gent que tenia pensat venir, al final no ho fa per precaució». En definitiva, el president va manifestar que «finalment, aquest estiu no serà tan bo com ho havien estat abans de la pandèmia». 

D’aquesta manera, Iglesias va considerar que el context és «igual de dolent que el de l’any passat», malgrat que enguany s’hagi pogut treballar al juliol i el 2020 «no vam fer el juliol i només vam poder treballar a l’agost de tot el període estival». Cal tenir en compte que, tal com va explicar el mateix Iglesias, en una temporada normal, els guies de muntanya tenen una temporalitat d’activitat que va des del maig, quan comença el bon temps i pràcticament s’ha fos tota la neu, i s’allarga fins a l’octubre, quan torna a venir el fred. D’aquesta manera, amb un inici molt endarrerit enguany fins a pràcticament el juliol, el president de l’Agama va posar en relleu que «s’ha escurçat molt la campanya». En qualsevol cas, aquesta temporada està sent fluixa, i per això, Iglesias es mantenia expectant pel desenvolupament del mes d’agost, tot i puntualitzar que «tampoc pinta gaire bé». «Tot canvia massa ràpid, i no pots saber si la gent acabarà cancel·lant o no», va lamentar.

De fet, aquest context poc esperançador hauria portat a alguns guies de l’agrupació a buscar altres sortides professionals davant de la manca de clientela. «Som 65 guies, però no tots estan en actiu: hi ha gent que es busca la vida amb altres feines», va exposar, matisant que «hi ha guies que treballen més i altres que menys, però és cert que n’hi ha que han decidit canviar de feina i buscar-se la vida d’una altra manera».

PUBLICITAT
PUBLICITAT