PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Una tempesta de nit pot donar treva a l’onada de calor del país

S’espera que es repeteixin les temperatures per sobre dels 36 graus

Per Lídia López

Jocs amb aigua al darrer Xics al Prat Gran de la Massana.
Jocs amb aigua al darrer Xics al Prat Gran de la Massana. | Comú de la Massana / Eduard Comellas

L’onada de calor segueix molt viva. Durant la jornada d’ahir, el Servei Meteorològic Nacional va registrar temperatures per sobre dels 36 graus en diverses estacions del país, com és el cas de la Borda Vidal (873 metres), la Margineda (950 metres), el Roc de Sant Pere (1.113 metres) o la Comella (1.225 metres), i de fet, s’espera que aquesta situació es pugui repetir avui o fins i tot anar a més. No obstant això, la previsió d’una tempesta aquesta nit fa pensar en una treva temporal i nocturna de l’episodi de calor, que s’espera que finalitzi demà. 

En aquest sentit, el servei meteorològic va publicar una comparativa de les onades de calor registrades des del 1989 a l’estació del Roc de Sant Pere. Segons van exposar, els indicadors de l’onada actual «corresponen al 2% dels valors més alts registrats». Així, les dades provisionals de l’actual episodi, en data de 12 d’agost, situaven la màxima en 35,6 graus i una durada de cinc dies. Cal tenir en compte que el rècord de temperatura màxima es va registrar el juny del 2019 amb 37,4 graus, mentre que la durada més llarga d’una onada va ser el juliol del 2015, amb una permanència de 15 dies.

I mentre es mantenien les altes temperatures i el domini del sol, també es donava continuïtat un dia més a la invasió de pols en suspensió provinent de l’Àfrica, que tornava a deixar la qualitat de l’aire en deficient. Així mateix, va restar en moderat el risc d’incendi al país, un context que mantenia la majoria de berenadors i graelles del Principat tancades o en ús parcial.

Per la seva banda, Protecció Civil  també va fer un seguit de publicacions a les xarxes socials recordant a la població que cal hidratar-se amb freqüència, evitar fer activitat física a les hores centrals del dia i tenir especial cura de la gent gran. I respecte a les sortides a la natura, va insistir en no deixar brossa a la muntanya ni fer foc en llocs no autoritzats, i a la importància de vigilar amb les burilles. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT