PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Benazet alerta sobre una possible sisena onada després de vacances

Els joves entre 12 i 16 anys ja es poden inscriure per rebre el vaccí de la farmacèutica Moderna

Per Alba Llacuna

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la seva compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la seva compareixença d’ahir. | SFGA/JAViladot

La tornada dels residents després de l’estiu i la visita al país de turistes poden significar la sisena onada de Covid cap al «final de vacances», és a dir, a finals de mes o inici de setembre. Així ho va alertar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la roda de premsa d’actualització sanitària, recordant els diferents mecanismes que té la població per cribrar-se –TMA, test d’antígens i PCR– de forma gratuïta per evitar la transmissió del virus.

Precisament, el ministre va recalcar que «el comportament de la ciutadania i l’estratègia de vacunació», fent referència al fet de no haver aturat la vacunació amb AstraZeneca o haver vaccinat els joves de 16 a 30 anys abans de l’estiu, «està permetent que aquesta cinquena onada tingui menys incidència que les anteriors». De fet, va detallar que ja s’han administrat 93.635 vacunes, 50.335 primeres dosis i 43.300 de segones, el que significa que el 75,3% de la població vacunable ja té la primera dosi i el 64,8% la segona. Un percentatge que confia que augmenti en els pròxims dies i que ajudi al fet que la incidència d’aquesta nova possible onada sigui inferior a les darreres. A més, va reiterar que, tot i estar vacunats, «no hi ha risc 0», sinó que el vaccí permet passar la infecció amb efectes menys greus, posant com a exemple que «el 77% dels positius detectats en els darrers set dies eren persones que no estaven vacunades».

D’altra banda, Benazet va confirmar, en la línia que el cap de Govern, Xavier Espot, va avançar dijous, la vacunació dels joves entre 12 i 16 anys i l’administració de la tercera dosi. Pel que fa al primer punt, el titular de Salut va especificar que la inscripció per aquest col·lectiu ja està oberta, tot i que va insistir que no es vacunaran fins al setembre. A més, va fer una recomanació ferma a què se la posin aquells que pateixen patologies prèvies i que la Covid pot agreujar la seva salut o que visquin amb persones vulnerables. Tot i que és un col·lectiu que no acostuma a patir complicacions, la seva immunització, segons van especificar des de Salut, és recomanable, tant des del punt de vista de protecció de la resta com per una qüestió de socialització.

El dia de la vacunació hauran d’anar acompanyats d’un dels progenitors, el tutor o un adult amb l’autorització corresponent que porti la firma paterna, materna o del responsable de l’infant. Benazet va concretar que aquests joves rebran la vacuna de la farmacèutica Moderna.

Respecte a la tercera dosi, el ministre va especificar que se’ls hi administrarà a aquelles persones residents en centres sociosanitaris amb les dues dosis i que no hagi passat la malaltia. Un punt que estan actualment estudiant per saber amb exactitud el nombre de persones que rebran aquesta tercera punxada contra la Covid i un reforç que s’estendrà també a col·lectius vulnerables, com l’immunodeprimit o les persones trasplantades.

Casos estabilitzats
Respecte a les dades sanitàries, Benazet va informar que, en les darreres 24 hores, s’han detectat 16 casos nous i s’han donat 17 altes. Unes xifres que permet situar els casos actius per sota dels 200, concretament en 199.
En xifres globals, des de l’inici de la pandèmia, 14.924 persones han contret el virus, 14.596 l’han superat i les defuncions es mantenen en 129 des d’aquest estiu.

Pel que fa a la pressió hospitalària, aquesta es manté estable amb tres ingressats a planta i dos amb ventilació mecànica a l’UCI, un d’ells turista que es va trobar malament estant al país.

L’oci nocturn haurà d’esperar / Tot i que la prova pilot va anar bé i sense cap contagiat, el ministre va reiterar la necessitat de mantenir-lo tancat. El que sí que va avançar és que s’està treballant per fer possible una segona prova, però el titular de Salut va assegurar que és «prematur» pensar en fer-la al mes d’agost.

Sobre aquesta possibilitat, va voler emfatitzar que aquesta segona prova pilot hauria d’incloure «matisos diferents per tenir més informació sobre què pot passar si es fes una obertura». 

Benazet va subratllar que és «un sector molt col·laborador» i va afegir que en les negociacions estan «molt confortables» i que es treballa perquè quan puguin obrir es faci «amb protocols clars».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT