Escaldes-Engordany
La Unesco es fa ressò dels neguits dels joves
Joan Jiménez trasllada les inquietuds del canvi climàtic i el sistema social i econòmic actual
L’emergència climàtica i el sistema econòmic i social actual són dos problemes que preocupen a tots els éssers humans del planeta, però, segons el membre de la delegació andorrana i de la comissió d’emancipació del Fòrum Juvenil Transpirenaic Joan Jiménez, són dues qüestions que afecten especialment a les generacions més joves.
El militant va explicar que el seu cap del fòrum, Joaquim Pujol, va ser qui li va fer arribar la proposta per escriure un article sobre les inquietuds que preocupen als joves del Principat per la revista El Correu de la Unesco, fet pel qual Jiménez va decidir participar en aquesta iniciativa considerant-la com a una «oportunitat d’or» per a poder transmetre els neguits que sempre es qüestiona i que formen part del seu dia a dia. Així doncs, va decidir que dos dels problemes que més preocupen i afecten els adolescents del país són l’emergència climàtica i el sistema social i econòmic actual. Segons va explicar Jiménez «els dos factors estan bastant correlacionats». Per una banda, la primera qüestió que va plantejar al seu article va ser que «el canvi climàtic és el problema més transcendental al qual s’ha arribat a enfrontar la humanitat», perquè considera que es tracta d’un «fenomen natural que no depèn exclusivament de l’ésser humà» i que, per això, tant els joves com qualsevol altre habitant del planeta només poden «incentivar solucions per aquest greu problema», i va afegir que la joventut del país i la d’altres llocs del món està força conscienciada sobre aquest tema global perquè opina que en l’actualitat demostren tenir «molta cultura i interès en el medi natural».
D’altra banda, Jiménez va apuntar al seu article l’afirmació que «el sistema capitalista està en decadència» i va posar com a exemple a la generació actual dels joves que tenen dificultats per emancipar-se o demanar una hipoteca perquè ells no tenen les oportunitats que van tenir els seus progenitors a la seva edat. Per aquest motiu, a l’escrit va insistir en la importància de «trobar un altre sistema social i econòmic» per a poder millorar la situació de tots els adolescents del món. Tanmateix, va considerar que un dels factors que més influència en la resignació i en la frustració dels joves és «la cultura que ens envolta que projecta una espècie de vida que potser ja no existeix i que potser tampoc tornarem a veure». Tot i això, va assegurar que els adolescents del país, juntament amb el suport de les generacions de mitjana edat, «sí que estan començant a moure’s o, com a mínim, a fer-se les preguntes correctes per a poder canviar aquesta situació». Un exemple que va mencionar el militant va ser el programa d’emancipació per als joves, que va considerar que «és una bona iniciativa per a començar a pal·liar el problema, però no ens podem quedar aquí, s’han de fer més projectes i més propostes perquè l’assumpte encara no està solucionat».
Finalment, Jiménez va concloure el seu article assegurant que les generacions joves del país «necessitem tenir força i confiança en nosaltres mateixos per poder contribuir i trobar solucions a aquests dos grans problemes». Per aquest motiu, va assegurar que «se’ns ha de donar confiança i una bona formació per a aprendre a trobar solucions» i va afegir que una solució podria ser un debat entre les diferents generacions.