PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Creu Roja aparta el director i estudia si emprèn altres accions

Espot confirma que l’ONG va informar al Ministeri d’Afers Social sobre les queixes envers el responsable

Per Alba Llacuna

Un servei de socorrisme de la Creu Roja.
Un servei de socorrisme de la Creu Roja. | Creu Roja Andorrana

La Creu Roja va confirmar ahir, a través d’un comunicat, que ha «apartat provisionalment» el director general, Jordi Fernández, de les seves funcions. El motiu principal que s’exposa és una queixa interna per part d’un grup de treballadores, suposadament per assetjament. En aquest mateix escrit, de fet, l’ONG indica que «actualment Fernández està de vacances recuperant els dies generats durant la gestió de la pandèmia»; a més, també s’especifica que «ha presentat una sol·licitud d’excedència per motius personals» i l’entitat està valorant si accepta la proposta o emprèn altres accions», sense entrar en detall sobre quines serien aquestes o quina serà la via que procediran.

L’entitat assegura que ha actuat «de manera immediata tan bon punt van ser coneixedors dels fets». En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, ho va corroborar, en les declaracions posteriors a la tradicional visita i dinar a AINA: «Tan bon punt els responsables de la Creu Roja van prendre coneixement d’aquests fets, fa pocs dies, ho van posar en coneixement del Ministeri d’Afers Socials», va assegurar. De totes maneres, com puntualitza l’ONG, «deixa en mans de les instàncies competents la valoració dels fets, sempre basant-se en el respecte a totes les persones implicades».

En aquest sentit, Espot va recordar que «la Creu Roja no és el Govern ni cap entitat pública, sinó que és una entitat sense ànim de lucre de caràcter privat» i que, per tant, té «els seus propis òrgans de govern, els quals són les persones legitimades per prendre decisions envers aquest afer». A més, va recalcar que «el comunicat emès per l’organisme precisa amb detall la gestió que s’està duent a terme des de la Creu Roja» i va manifestar la necessitat de «respectar la presumpció d’innocència, sent prou curosos amb fets d’aquesta presumpta gravetat per evitar que hi pugui haver una reiteració o agreujament de la situació per a les potencials víctimes». 
D’altra banda, també va assenyalar que el fet que des de la junta directiva s’hagi decidit apartar Fernández del lloc de feina garanteix «evitar mals majors d’ara endavant si és que els fets denunciats es revelen com a certs».

En aquest sentit, cal destacar que feia dies que es notava que passava alguna cosa estranya dins l’entitat. Des de dimarts, si alguna persona intentava contactar amb Jordi Fernández a través del seu número de telèfon mòbil de feina, es rebia un missatge automàtic informat que el número «està temporalment inactiu».

Des del Govern es va voler donar tot el suport a l’entitat estenent-li la mà per «acompanyar-los i ajudar-los en allò que necessitin». Espot va voler emfatitzar que «és necessari no convertir això en un escarni públic ni un circ, sinó dirimir la qüestió des de la calma». De moment, però, i contràriament al que diu l’ONG, sembla que una reacció tardana per part seva ha fet que aquests fets estiguin en boca de tothom.

Per cloure, també va donar un missatge de suport a les possibles víctimes, exposant que no dubta que des de l’entitat se’ls hi donarà el suport necessari, i va recordar que tenen al seu servei tota una sèrie de mecanismes públics per posar de manifest els seus neguits o experiències traumàtiques que hagin viscut, com el Servei d’Igualtat del Ministeri d’Afers Socials.

Per la seva part, l’ONG va voler finalitzar el seu comunicat afirmant que «el president de la Creu Roja Andorrana, Josep Pol, i tots els membres de la junta directiva reiteren el compromís de l’entitat vers la societat i el país, i insisteixen en el fet que aquesta situació no interfereix de cap manera en el desenvolupament i seguiment dels projectes, campanyes i funcionament general de l’entitat». Una d’aquestes primeres decisions que hauran de prendre serà el de si presentar-se o no al nou concurs de transport sanitari no medicalitzat i al que haurà de sortir ben aviat sobre el transport sociosanitari.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT