PUBLICITAT

Canillo

Els joves de 12 a 16 anys es podran vacunar voluntàriament al setembre

La tercera dosi es començaria aplicar després de l’estiu només a gent gran de les residències

Per Alba Llacuna

Espot i altres membres de l’Executiu compartint instants amb els infants de les colònies d’AINA.
Espot i altres membres de l’Executiu compartint instants amb els infants de les colònies d’AINA. | SFGA/CEsteve

Els joves d’entre 12 i 16 anys podran vacunar-se a partir del setembre. Així ho va anunciar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, després de la tradicional visita a AINA i del dinar amb els nens i nenes que estan de colònies a Canillo. Espot va assegurar que «la reflexió avança a bon ritme i és probable que de cara al setembre obrim voluntàriament aquesta vacunació». Espot, però, va matissar que el Govern només actuarà de forma proactiva per recomanar la vacuna «en aquells infants immunodeprimits, vulnerables des del punt de vista sanitari o que visquin amb persones vulnerables». La resta d’infants «tindran la porta oberta si voluntàriament es volen vacunar, però no farem una campanya activa o de promoció com estem fent amb els majors de 16 anys».

Respecte a l’administració de la tercera dosis, el cap de Govern també va avançar la posició de l’Executiu sobre el tema: «Cada vegada hi ha més estudis que demostren i corroboren que, efectivament, una tercera vacuna permet incrementar aquesta immunitat. Segurament a partir del mes de setembre haurem d’anar cap a una tercera vacuna que, de moment, centrarem en aquella població més vulnerable, particularment en gent gran ingressada a centres sociosanitaris». En aquest sentit, va explicar que es focalitzaran en aquest col·lectiu «per tenir-los protegits, perquè sabem que són aquells que han patit més els estralls de la crisi i que poden continuar patint-los més, per raons del lloc on es troben o de l’edat que tenen». A més, va puntualitzar que posteriorment, «veurem si fem extensiva la vacunació amb tercera dosi a altres col·lectius».

Pel que fa a l’oci nocturn, el cap de Govern va assegurar que, tal com està la situació de la pandèmia actualment, «no és prudent» plantejar-se la reobertura del sector. De fet, va recalcar que el fet de no reobrir-lo, «ens ha permès contenir» el virus. Espot també va emfatitzar com «la decisió més assenyalada» el paquet d’ajudes que continua rebent els locals afectats pel tancament des de fa un any i mig. En tot, cas, i en funció de l’evolució de la pandèmia, no va descartar que, si millora la situació, es torni a plantejar la possibilitat que puguin obrir portes.

D’altra banda, Espot es va mostrar satisfet dels resultats de la prova pilot, on no hi va haver cap contagi, tot i que va recordar que aquestes «es fan amb una sèrie de circumstàncies que són incompatibles amb una obertura generalitzada». Així, va deixar la porta oberta a realitzar més proves d’aquesta mena, però «sense obrir del tot l’oci nocturn».

Optimisme pel turisme/ L’evolució de la pandèmia està permetent, segons Espot, que l’estiu «evolucioni millor del que esperàvem». Va posar com a exemple els carrers del país, plens aquests dies, o les dades dels inscrits al Servei d’Ocupació, que s’han reduït a nivells d’abans de la crisi sanitària. De cara a l’hivern, l’Executiu es planteja incrementar les quotes de temporers respecte a la temporada passada, però, alhora, «haurem de ser també estrictes per tenir les garanties sanitàries acomplertes, segurament haurem d’exigir a les persones que vinguin a treballar de forma temporal a l’hivern que vinguin vacunades a casa nostra».

Dos ingressats més
Finalment, tot i que la cinquena onada va remetent a poc a poc, la pressió hospitalària s’ha vist incrementada lleugerament. Segons va informar ahir el Govern, actualment hi ha tres ingressats a planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, dos més que dimecres, i dues persones a l’UCI, que es mantenen amb ventilació mecànica, un dels quals és un turista. Malgrat els 17 nous casos detectats en les darreres 24 hores, les 19 altes permeten reduir els casos actius fins als 200. Les defuncions es mantenen en 129.

Pel que fa als vaccins contra la Covid-19, dimecres es van administrar 499 més. Amb aquestes, el total arriba a 93.336, 50.333 de les quals primeres dosis i 43.003, segones.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT