PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’episodi de calor s’intensifica i el termòmetre pot pujar als 36 graus

Es registra la cinquena nit tropical des del 2007 amb 20 graus de mínima a la Comella

Per Lídia López

Uns infants es refresquen en les activitats de Viu l’Estiu de la capital.
Uns infants es refresquen en les activitats de Viu l’Estiu de la capital. | Comú d\'Andorra la Vella / Tony Lara

El Servei Meteorològic Nacional preveu una pujada sense treva dels termòmetres tan avui com el cap de setmana. Malgrat que a l’inici de l’episodi de calor tot apuntés que el pic de temperatures s’assoliria avui, amb una previsió de 35 graus de màxima a Andorra la Vella, els paràmetres semblen indicar que tant dissabte com diumenge, el mercuri es pot arribar a situar als 36 graus. De fet, encara que inicialment no s’esperés arribar al llindar per considerar el context com una onada de calor, establert en assolir els 32 graus a l’estació de la central hidroelèctrica de FEDA (1.135 metres), el cert és que aquesta xifra es va registrar ja el dimecres 11 i es mantindrà fins a almenys diumenge, podent-se considerar ja aquest capítol com una onada de calor.

Tanmateix, la nit de l’11 al 12 d’agost, el servei meteorològic va constar la cinquena nit tropical des de l’any 2007, amb una temperatura mínima de 20,2 graus a l’estació de la Comella (1.225 metres). Segons van explicar a les xarxes socials, les quatre anteriors es van produir durant l’estiu del 2019. Aquesta situació s’estén arreu del sud d’Europa, i la calor és tan intensa al punt d’haver assolit el rècord històric de temperatura més alta al continent des que es tenen registres. Va ser dimecres a la ciutat siciliana de Floridia, on es va arribar als 48,8 graus. La xifra màxima anterior es va produir a Atenes l’any 1977, amb 48 graus.

Pendents del foc

La permanència d’aquestes altes temperatures tenen un impacte directe en el risc d’incendi. A Andorra, el web incendis.ad va mantenir ahir l’índex de perill moderat, però és cert que es podria incrementar per la previsió de calor sostinguda. Sigui com sigui, els comuns ja han mogut fitxa preventivament i han decidit clausurar alguns berenadors situats en indrets de major risc, i n’ha tancat parcialment d’altres. Per aquest motiu, des de Protecció Civil van fer un incís per demanar a la població que utilitzi només aquelles graelles disponibles, que no deixi mai brossa al medi natural i fer servir els contenidors corresponents, i tenir molta cura de les burilles.

A Catalunya, ahir es va activar un foc a la Pobla de Massaluca, a la comarca de la Terra Alta, que segons les primeres estimacions dels Agents Rurals, afectava més de 40 hectàrees de terreny forestal. Al tancament d’aquesta edició, encara s’estava treballant per extingir-lo. I tornant a Europa, a Grècia començaven a remetre lleugerament els incendis que han arrasat el territori, tot i que el país haurà de fer front a «una catàstrofe sense precedents», va dir el dilluns el primer ministre grec Kyriakos Mitsotakis. Una situació similar a la de Turquia, que també ha estat dies lluitant contra diferents focs, i a la que també es va sumar Algèria, on ahir el primer ministre Aimene Benabderrahmane va comunicar que el balanç dels incendis que colpegen el país des del dilluns ja s’ha cobrat una setantena de víctimes.

PUBLICITAT
PUBLICITAT