PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ocupació hotelera frega el 90% el primer cap de setmana d’agost

Els comerços mantenen que l’arribada de turistes no s’acaba de veure reflectida en les xifres de les vendes

Per Lídia López, Laia Bautista

Uns turistes per l'avinguda Carlemany.
Uns turistes per l'avinguda Carlemany. | L.B.S.

La primera setmana completa de l’agost, el mes d’estiu tradicionalment més vacacional, ha deixat unes xifres molt satisfactòries pels hotelers. Segons les dades fetes públiques ahir per la Unió Hotelera (UHA), l’ocupació mitjana del cap de setmana va marcar un 87,24%, 12 punts més que la setmana anterior, que ja va tenir una xifra destacada respecte del global del juliol pel darrer concert del Mountain Music que va fer pujar a l’escenari el dj David Guetta. A més, també va créixer substancialment el nombre de llits plens entre setmana, amb una mitjana del 76,60% –15 punts percentuals més que la passada–. «Sabíem que havia de ser un bon cap de setmana i les previsions estaven anant prou bé, però les reserves d’última hora han estat brutals», va declarar el director de l’UHA, Jordi Pujol, que també va reconèixer que «més d’un hotel del centre ha reportat un 100% d’ocupació la nit de dissabte», remarcant que es tractava d’establiments «d’entre 80 i 90 habitacions, és a dir, que està molt bé». Els mateixos van tenir mitjanes prop del 88% el divendres.

En aquest sentit, Pujol va indicar que les parròquies amb més turistes van ser, «com habitualment es dona en aquesta època, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, amb una molt bona ocupació mitjana». Així mateix, des de l’UHA també van posar en relleu les xifres assolides a la Massana, apuntant que «el Bike Park funciona molt bé i també l’atractiu de natura» que presenta la parròquia massanenca. De fet, trencant la dinàmica nefasta de les darreres setmanes, el director va compartir unes dades més positives al Pas de la Casa, assegurant que «els dos hotels que tenim allà, que tenen entre 30 i 40 habitacions, van superar el 60% la nit de divendres i un 78% la del dissabte». «Trobo que ha anat força bé arreu del país», va sentenciar.

En definitiva, Pujol va recuperar les declaracions de la setmana passada on va compartir que «encarem l’agost amb confiança», i refermant que mantenen aquesta esperança per les dues setmanes vinents. «Esperem confirmar aquesta tendència perquè el que tenim a l’estiu ja és el que estem observant: dos o tres caps de setmana molt forts a l’agost, així que esperem que continuï». Tot i això, per cloure el comunicat, el director de l’UHA va recalcar que «tres setmanes a l’agost no serveixen per cobrir la no-temporada d’hivern», tot i afegir que «venint d’on venim, podem estar satisfets amb la setmana que hem tingut».
Pel que fa a la perspectiva dels comerços de la parròquia d’Escaldes-Engordany amb els quals va poder parlar EL PERIÒDIC, tots van destacar que aquesta primera setmana del mes d’agost hi va haver una alta presència de turistes al Principat i la figura que més va freqüentar els establiments del país va ser la dels països veïns, és a dir, els espanyols i els francesos, tot i que l’encarregat d’una botiga de roba de l’avinguda Carlemany, Gustavo Matías Montemyor, va afegir que «entre els compradors també hi va haver la presència d’alguns turistes anglesos i russos».

Tanmateix, tots els comerços van estar d’acord en el fet que aquesta primera setmana del mes d’agost van treballar molt millor respecte a tot el juliol. L’encarregada d’una botiga de roba del centre de la parròquia d’Escaldes-Engordany, Maria Ángeles Angulo, va recalcar que «hem vist millores en comparació al mes de juliol, però no només els caps de setmana, sinó també entre setmana, ja que el diumenge les xifres van ser molt més baixes que el dilluns i que el dimarts». Un altre punt amb què també van estar d’acord tots els comerços va ser el fet que el període amb més afluència al llarg de la setmana passada va ser entre setmana i no els caps de setmana com així es preveia. Angulo va explicar que «sembla que hi ha més persones entre setmana que al cap de setmana, perquè estem fent les mateixes xifres que els dissabtes» i l’encarregat Montemayor, va reafirmar que «el cap de setmana ha estat mogut, però entre setmana ha estat molt millor».

Opinió diversa/ Pel que fa a les compres, però, l’opinió dels comerços va ser bastant diversa. Tots van assegurar que tot i que les botigues van emplenar-se fins a vessar va ser el turista francès el que més va comprar als establiments de la parròquia d’Escaldes-Engordany, com així va assenyalar Beatriz Sánchez, l’encarregada d’una de les perfumeries del Principat. Tanmateix, va afegir que al seu establiment «han entrat molts clients, però pocs han comprat». Per aquest motiu l’encarregada va assenyalar respecte a la seva botiga que «aquesta primera setmana del mes d’agost va ser molt fluixa» i va afegir que «tot i que tenim més turistes i que hi ha més vendes, aquestes segueixen sent molt més baixes». A més a més, Sánchez va destacar que «els turistes francesos són els que més van gastar tant en la compra de productes cars com en grans compres» i va considerar que «els turistes espanyols els hi costa bastant comprar productes que tenen preus elevats, perquè tenen menys poder adquisitiu». Així doncs, l’encarregada d’una de les perfumeries de l’avinguda Carlemany va resumir aquesta primera setmana com una setmana amb «molta gent, però pocs diners». 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT