PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Alerta per alta temperatura

El Principat encara 10 dies amb xifres elevades als termòmetres, que poden arribar als 35 graus

Per Lídia López

Dues dones es cobreixen del sol al darrer Roser de la Massana.
Dues dones es cobreixen del sol al darrer Roser de la Massana. | L. L.

El Servei Meteorològic Nacional va alertar ahir de l’inici d’un episodi d’altes temperatures que persistiran durant 10 dies i que poden elevar els termòmetres fins als 35 graus. Així ho va exposar el meteoròleg Guillem Martín a EL PERIÒDIC, que va compartir que la previsió de les pròximes jornades és «de calor sostinguda i excepcionalment alta». Aquest succés té resposta en un anticicló que ahir se situava a la Mediterrània, i que segons Martín, «esperem que guanyi terreny i ens aporti un flux de sud-oest amb una massa d’aire càlid del nord de l’Àfrica que farà pujar notablement les temperatures». I és que aquestes es van enfilar ja ahir per sobre dels 30 graus en alguns punts del centre i sud del Principat, com va quedar registrat en estacions com les de la Margineda, el Roc de Sant Pere o la Borda Vidal. En qualsevol cas, la previsió del Servei Meteorològic és que l’increment de les temperatures «assoleixi el seu màxim el divendres». Segons Martín, aquest dia s’espera que l’estació de la Borda Vidal, a Sant Julià de Lòria, arribi a registrar els 35 graus de temperatura, o 34 al Roc de Sant Pere, a Escaldes-Engordany. De fet, el servei apunta que les parròquies on més s’elevarà el mercuri seran precisament l’escaldenca, la laurediana i Andorra la Vella, els «indrets tradicionalment més càlids», tal com va manifestar el meteoròleg.

Després d’aquesta jornada, els valors es rebaixaran lleugerament el cap de setmana tot i mantenir-se en xifres caloroses. I, ja entrant a la pròxima setmana, s’espera «una altra invasió d’aire càlid que farà tornar a pujar la temperatura». Així mateix, des del servei meteorològic apunten que amb els paràmetres previstos no es podrà arribar a parlar d’onada de calor al país perquè «no els compleixen els valors». Tal com va descriure Martín, perquè es consideri com a onada de calor s’haurien d’assolir els 32 graus a l’estació de referència del Principat, que és la que s’ubica a la central hidroelèctrica de FEDA, a 1135 metres d’altitud. «Per determinar si un episodi és onada de calor o no, es tenen en compte uns valors històrics», va referir el meteoròleg, que va detallar que els indicadors fregaran aquesta xifra, ja que s’espera que el divendres el termòmetre es pugui situar en 31 graus en aquesta estació. Sigui com sigui, Martín va incidir que «estarem en una ratxa excepcionalment càlida».

Risc d’incendi

Cal tenir en compte que, segons la previsió inicial de l’estiu, s’apuntava a una alternança entre períodes pertorbats de pluja i tempesta i els de bonança. Un context que, almenys fins d’aquí a dues setmanes, no s’espera. Per aquest motiu, més enllà de la calor, hi ha  un altre element que entra en joc: el risc d’incendi. «Aquest bloqueig anticiclònic que provocarà l’augment de les temperatures, la persistència de valors alts als termòmetres i la permanència de la sequedat, comportarà que el perill d’incendi incrementi», va alertar Martín. Ahir no hi havia cap butlletí vigent avisant del perill de foc a Andorra perquè, segons apuntaven al portal Incendis.ad, que treballa amb el Sistema d’Avaluació del Risc d’Incendi Forestal (Sarif), el risc era baix. Però la situació podria canviar en les següents hores per aquesta incidència continuada d’altes temperatures.

De fet, a Catalunya, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, va avisar ahir que l’onada de calor que des d’avui afecta el territori suposa «un perill extrem d’incendis», i va insistir mitjançant les xarxes socials que Catalunya «fa front a uns dies crítics». De fet, la consellera d’Acció Climàtica, Teresa Jordà, va apuntar que es tracta del risc més alt dels últims 18 anys, fent referència a una onada de calor de l’any 2003 que es va allargar 15 dies i va cremar 1.000 hectàrees. En aquest sentit, i amb el record amarg encara molt recent dels darrers focs al Cap de Creus i la Conca de Barberà, Jordà va manifestar que «podem fer front a un incendi, però si cremen molts a la vegada, serà difícil», amb l’experiència actual de Grècia i Turquia a l’horitzó. Segons el mapa d’avís fet públic per Protecció Civil de Catalunya, de les 42 comarques, 20 es troben en situació d’afectació parcial –entre les quals la veïna Alt Urgell–, i 12 tenen un avís d’afectació principal. La Generalitat ja ha activat el Procicat. 

Alguns consells per fer front a la calor

Per tal de passar de la millor manera els dies més calorosos, la primera recomanació dels experts és hidratar-se molt sovint, bevent molta aigua i evitant ingerir alcohol o fer àpats copiosos. Cal evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació, i de la mateixa manera, fer les activitats esportives fora d’aquestes franges. Si es té mascota, també és recomanable evitar aquestes hores per fer passejos i corroborar sempre la temperatura de l’asfalt per evitar cremades. De cara a les persones que treballen a l’exterior, convé que duguin el cap cobert i beguin més aigua de l’habitual. És recomanable posar especial atenció als infants, gent gran i persones malaltes en aquests dies.

PUBLICITAT
PUBLICITAT