PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Calvó reitera el compromís en la lluita contra el canvi climàtic

La ministra apunta que la societat andorrana està conscienciada

Per Lídia López

Nevada de tardor sobre el Casamanya.
Nevada de tardor sobre el Casamanya. | El Periòdic

L’endemà de l’informe elaborat pel Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) de l’ONU, on assenyalava els efectes adversos sobre el planeta provocats per la humanitat, la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, va reiterar el compromís de l’Executiu en la lluita contra el canvi climàtic. Calvó va reconèixer que l’informe és «molt pessimista» i «requereix accions molt contundents de tots els Estats del món», però va assegurar que «Andorra, tot i ser un país petit, ha volgut fer els deures». «Volem actuar com a rol exemplar i per enviar una senyal als Estats que potser no donen tanta importància al canvi climàtic», va declarar la ministra.

En aquest sentit, Calvó va posar en relleu «l’aposta ferma per la neutralitat carboni al 2050», i també va destacar «l’aprovació de la taxa verda», indicant que «és una mostra de l’ambició del nostre país en el sentit de complir els objectius». De fet, aquesta eina impositiva servirà per nodrir altres polítiques que implementen la sostenibilitat, un element que tal com va manifestar Calvó, és el que sol complicar la posada en marxa de certes mesures: «El fet de ser petits pot dificultar perquè es requereixen partides pressupostàries, i per a Estats com Andorra no és fàcil». Sigui com sigui, va incidir que «és qüestió de tenir un compromís polític important i nosaltres el tenim».

Cal tenir en compte que tal com va indicar Calvó, al Principat «detectem un lleuger augment de les temperatures els darrers anys, més visible que al segle passat». Això, afegit al fet que l’informe alerta de més increment dels graus Centígrads i una disminució de les precipitacions, pot tenir efectes directes en els dies de neu, una situació que pot impactar «sobre una economia basada en el turisme d’hivern», i que per això, «s’ha d’implicar encara més en la lluita contra el canvi climàtic i reforçar la capacitat d’adaptació».

Finalment, la titular de Medi Ambient també va considerar que «tenim una població que cada vegada està més conscienciada», i per això «les administracions l’hem d’ajudar o donar-li les eines perquè les pugui aprofitar». En aquest sentit, Calvó va fer referència al pla Renova, «que cada vegada té més èxit» o a l’increment de les instal·lacions fotovoltaiques dels privats, a la vegada que es va mostrar confiada que els residents rebin de bon grat la posada en marxa de l’abonament de 30 euros pel transport públic. «Esperem que aquesta eina faciliti l’accés al transport públic dels ciutadans», va manifestar la ministra, que va confirmar que la voluntat del Govern és que sigui possible a partir de l’1 de setembre. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT