Escaldes-Engordany
Salut detecta 27 positius el dia que crida a vacunar les embarassades
La justícia francesa avala les mesures de Macron d’ús del certificat Covid i l’obligació de vacunar sanitaris
El Govern va informar ahir que els nous contagiats en la Covid-19 detectats eren 27, sumant un total de 14.836 infectats des de l’inici de la pandèmia al Principat. No obstant això, el fet que es detectés una alta més, és a dir, 28 –ja se n’han registrat 14.444– va permetre rebaixar els actius en una persona respecte del dijous. Així, ahir els casos actius eren 264, dels quals set restaven ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell: cinc a planta i dos a l’UCI, ambdós amb ventilació mecànica. Cal recordar que una d’aquestes persones és un pacient que va patir una errada vacunal, ja que tenia la pauta completa, i l’altra és un turista català que va requerir atenció mèdica urgent per la malaltia. Per cloure la qüestió de les dades globals sobre el coronavirus, Salut també va compartir que, afortunadament, no s’havia hagut de lamentar cap nova víctima mortal, i la xifra d’òbits va restar en 128.
Pel que fa a la campanya de vacunació, l’Executiu va puntualitzar que el total de vaccins inoculats al país ja sumaven 92.057, de les quals 738 es van administrar durant el dijous –la majoria van ser segones dosis, només es va vaccinar una primera dosi–. Així mateix, també van detallar que les primeres dosis eren ja 49.996 i 42.061 les segones. D’altra banda, ahir el Govern va cridar a vacunar-se a les embarassades amb vaccins de Moderna, alineant-se així amb l’acció empresa a la majoria de països europeus, que han optat per determinar les dones gestants com a col·lectiu prioritari dins de la campanya. Cal destacar que els experts asseguren que vacunar-se no perjudica l’embaràs ni augmenta el risc d’avortament.
Certificat obligatori
A França, el Consell Constitucional va aprovar les noves regles al voltant de l’ús del certificat Covid al país, i que va impulsar el president i copríncep francès, Emmanuel Macron, davant de la incidència creixent de la malaltia per la variant delta. De fet, l’òrgan va aprovar amb àmplia majoria la llei. D’aquesta manera, a partir del pròxim dilluns, 9 d’agost, les persones hauran de presentar el document per entrar a bars, restaurants, centres comercials, hospitals –quan no impedeixi l’accés a rebre atenció mèdica–, residències, i transport com tren, bus o avió. També es demanarà aquesta informació per accedir a espais d’oci i culturals amb un aforament superior a 50 persones.
Així mateix, el Consell també va aprovar el requisit per vacunar al personal sanitari, tot i que va esmenar per inconstitucional la part que preveia l’acomiadament dels treballadors que s’hi neguin, si bé, sí que podran ser suspesos temporalment. I l’altre aspecte que l’òrgan va corregir va ser la proposta d’imposar un confinament de les persones malaltes més de 10 dies, en trobar-ho «desproporcionat» i «innecessari».
No obstant això, cal tenir en compte que entre la població hi ha persones en desacord amb la mesura i que s’han manifestat les darreres jornades arreu del país des de l’anunci del president d’implementar aquestes restriccions. A hores d’ara, la llei té un termini de vigència definit fins al 15 de novembre, i s’aplicarà a partir del 30 de setembre també als joves d’entre 12 i 17 anys, que ara estan exempts perquè tot just s’ha ampliat la campanya per aquesta franja.
Per la seva banda, i per tal de convèncer a les persones amb més dubtes al voltant dels vaccins, Macron va publicar un vídeo a les xarxes socials amb una aparença casual i per arribar a la població que menys s’ha vacunat al país gal: els menors de 30. Així, al tall, el president va al·legar que «la vacuna és un invent francès, de Louis Pasteur».
Cribratge i marató
A l’altra banda de la frontera, a la Seu d’Urgell, el cribratge massiu dut a terme ahir davant l’empitjorament de les dades epidemiològiques a l’Alt Urgell –les darreres setmanes han augmentat els casos actius i els ingressos hospitalaris–, va atraure 77 veïns tant de la població com de tota la comarca que es van sotmetre a una prova PCR, segons va recollir el portal informatiu RàdioSeu.
Paral·lelament, durant la jornada d’ahir també es va desenvolupar una marató de vacunació organitzada pel Departament de Salut i el CAP urgellenc al punt habitual de vaccinació a la població, el pavelló poliesportiu. En el marc de la campanya es van administrar 175 noves dosis a persones des dels 12 anys, després que els darrers dies Espanya i Catalunya convinguessin a adreçar la vacunació també a aquesta franja d’edat.
Per tot plegat, l’alcalde de la Seu d’Urgell, Jordi Fàbrega, va agrair als professionals i voluntaris la seva tasca en ambdues iniciatives, que va considerar que ajudaran a reduir la incidència del coronavirus a la comarca. A més, també va reconèixer la participació del veïnat amb la seva resposta, a qui va animar a «seguir amb la prudència i amb les mesures preventives». Segons les darreres dades del Departament de Salut de la Generalitat, a l’Alt Urgell ja hi ha un 61% de la població amb almenys la primera dosi de la vacuna, mentre que un 56% tenen la pauta completa. Sigui com sigui, el Govern català va allargar dues setmanes el toc de queda a la capital de l’Alt Urgell.