PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El 80% dels avisos d’explotació infantil en línia es consideren greus

La vulneració a la intimitat i la usurpació d’identitat són els fraus més denunciats durant aquest 2021

Per Alba Llacuna

Gràfic amb les denúncies per tipologia de delictes.
Gràfic amb les denúncies per tipologia de delictes. | EL PERIÒDIC

El Grup de Delictes Tecnològics de la Policia ha tractat,  en aquest primer semestre del 2021, 40 notificacions de Cybertipline –el sistema que serveix per denunciar l’explotació infantil en línia–. D’aquestes, el 80% (32) han estat considerades com a greus, mentre que les vuit restants van quedar tipificades com a no greus.

Precisament aquestes notificacions han experimentat un augment en els últims dos anys. El 2019, es van tractar 40 avisos –22 de greus i 18 de no greus–, mentre que el 2020, aquesta xifra es va doblar, arribant als 80 –31 de greus i 49 de no greus–. Per tant, a la meitat del 2021, ja s’han tractat el 50% del total de notificacions que es van veure el 2020, però deixant palès una major gravetat dels fets.

Segons va informar la Policia, aquestes notificacions de casos de pornografia infantil fan referència a persones del país que consumeixen aquesta mena de continguts. Pel que fa als infants que en són víctimes, no tots els que fan referència a aquests casos són andorrans.

D’altra banda, una altra de les xifres que també augmenta és la de les denúncies. El 2020 van créixer un 184,6% respecte al 2019, passant de les 52 del 2019 a les 148 del 2020, i aquest 2021, en el primer semestre ja se n’ha interposat un total de 83.

Entre la tipologia que més creix en aquest any hi ha la vulneració a la intimitat –les que fan referència a l’esfera íntima i personal– i la usurpació de la identitat. Pel que fa a la primera, ve creixent des del 2019, quan hi va haver 16 denúncies, el 2020, 38 i els primers sis mesos d’aquest any ja s’han rebut 48 denúncies, el que representa un 200% més que fa dos anys. D’altra banda, respecte a d’usurpació d’identitat, aquest increment és d’un 180%, passant de les cinc del 2018, les 10 del 2020, i les 14 que ja s’han tractat en aquest primer semestre de l’any.

A l’altra cara de la moneda, se situen els delictes de phishing –engany a les persones guanyant-se la confiança en fer-se passar per una persona, empresa o servei de confiança perquè realitzi accions que no hauria de fer, com compartir informació confidencial com són les contrasenyes o números de targetes– i el ransomware –segrest de dades per les quals després es demana un rescat–. Pel que fa al primer grup, en aquests primers sis mesos d’aquest l’any, només hi ha hagut 2, mentre que la 2020 es van comptabilitzar 34 i el 2019 dos. Respecte a la segona tipologia de delictes, el 2019 es van denunciar sis casos, el 2020 22 i, en el primer semestre d’any, quatre.

D’altra banda, respecte a les estafes, el nombre de denúncies per aquesta tipologia de delictes són sis els primers sis mesos d’aquest 2021, mentre que el 2020 hi va haver 21 i, el 2019, 11.

Finalment, pel que fa a la sextorsió, aquest any hi ha hagut nou denúncies, mentre que el 2019 se’n van comptabilitzar 23 i, el 219, 12.

L’increment de delictes informàtics coincideix amb l’any de l’esclat de la pandèmia, quan hi va haver més ús d’internet i la gent es va començar a introduir en el món de teletreball, entre altres aspectes. De fet, l’últim avís de la Policia respecte a un delicte informàtic va ser el passat mes de maig a través de xarxes socials sobre una nova estafa de WhatsApp, on els usuaris rebien un SMS amb un codi enviat per un contacte proper demanant que es reenviés de manera urgent. En el moment de fer-ho el compte quedava hackejat i sense possibilitat d’accés.

Per tal d’evitar aquesta tipologia de delictes, des de les forces de l’ordre recorden que hi ha informació que mai s’ha de donar a través d’Internet, com són contrasenyes, i que s’utilitzi, sempre que sigui possible, el màxim les diferents verificacions que posen a disposició dels usuaris les aplicacions.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT