PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Executiu estudia obrir la vacunació a menors de 16 anys

El Consell de Ministres fa marxa enrere i les TMA i TRA no seran de pagament a partir del 16 d’agost

Per Alba Llacuna

Espot ja té el seu certificat Covid desprès de rebre la segona dosi de la vacuna.
Espot ja té el seu certificat Covid desprès de rebre la segona dosi de la vacuna. | SFGA/JAViladot

El cap de Govern, Xavier Espot, va afirmar que l’Executiu està estudiant l’obertura de la vacunació a joves de 12 a 16 anys. Així ho va assegurar ahir a l’antiga plaça de braus moments abans de rebre la segona dosi del vaccí d’AstraZeneca. «És una qüestió controvertida, que haurem de consultar amb els nostres tècnics i amb els nostres experts», va reconèixer però recalcant que «no hi ha una decisió presa». Un altre dels punts a valorar sobre aquesta obertura, segons Espot, serà si recomanen la vacunació en aquesta franja d’edat o si pel contrari «ho deixem una mica al criteri individual de cadascú i dels seus progenitors perquè són menors».

En la mateixa línia, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va indicar que la decisió es prendrà a partir de fonaments «tècnics i científics» i que els experts ho estan acabant d’avaluar per poder prendre una decisió al respecte. Sense voler marcar una data, Benazet va confirmar que «s’ha guardat una partida de vacunes –Moderna i Pzifer– en cas que es decideixi obrir la vacunació a aquest grup». El que sembla més imminent serà la inscripció a la plataforma d’aquest col·lectiu amb patologies prèvies o que convisquin amb persones vulnerables, tot i que va recalcar que encara no es pot realitzar.

L’administració d’una tercera dosi també està sobre la taula del Govern. En aquest cas, però, «no hi ha suficients estudis científics que avalin que la tercera dosi realment comporta un increment de la immunització de les persones», va indicar Espot, que va afegir que es necessitarà més temps i perspectiva per poder prendre una decisió sobre aquest punt.

D’altra banda, des de l’Executiu descarten, per ara, posar la vacunació com un requisit per poder accedir a certs esdeveniments o indrets. «Quan s’estableixen aquests filtres és perquè un determinat govern vol impulsar la campanya de vacunació i fomentar-la d’una forma indirecta. En el nostre cas, no ens ho hem plantejat perquè estem en uns percentatges molt alts de vacunació i, aquesta responsabilitat col·lectiva repercuteix en el benefici de tothom», va afirmar el cap de Govern, que es va mostrar molt satisfet del ritme de vacunació del país amb un 75% de la població vacunable amb la primera dosi i un 60,6% amb la pauta completa.

D’altra banda, el Govern ha fet marxa enrere i les TMA i Test Ràpid d’Antígens (TRA) no seran de pagament a partir del 16 d’agost. Benazet ho va assegurar després del Consell de Ministres d’ahir en què va vincular aquesta decisió al fet que «la situació de la pandèmia no és tan bona com ens esperàvem. No volem que el cost de la prova sigui un fre pel diagnòstic». 

Cinquena onada a la baixa / Les dades sanitàries de la cinquena onada van millorant a poc a poc. Així ho va indicar el titular de Salut que va confirmar que en les darreres hores s’han registrat 31 casos nous, mentre que els actius actualment són de 289, amb un total de 14.797 contagiats, 14.380 altes i 128 defuncions. Pel que fa a la pressió hospitalària, Benazet va informar que quatre persones estan ingressades a planta i dues a l’UCI, ambdues amb ventilació mecànica i una d’elles és turista.

Finalment, Benazet va informar que des de l’Executiu s’han adquirit les vacunes de la grip per un valor de 85.500 euros.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT