PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern crea una taula de treball per tractar la manca de mà d’obra

Jover reconeix que, tot i que encara hi ha aturats al SOA, no tots tenen les competències necessàries

Per Lídia López

Imatge d’arxiu d’uns clients en un establiment hoteler del país.
Imatge d’arxiu d’uns clients en un establiment hoteler del país. | MARICEL BLANCH

L’Executiu ha impulsat una taula de treball conjunta entre el Govern i els diferents actors econòmics que han manifestat problemes per trobar personal, especialment aquelles empreses dedicades al turisme. Així ho va confirmar ahir el ministre Portaveu, Eric Jover, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que davant de la pregunta de la premsa va apuntar que «és una problemàtica evident». D’aquesta manera, la taula s’ha de reunir per acabar d’analitzar la situació, i trobar les vies per encarar la qüestió i arribar a solucions. Així, tal com va exposar el ministre, el grup de treball està liderat pel director del Departament de Turisme, Sergi Nadal, i inclou membres d’altres ministeris a banda dels representants econòmics. 

Sigui com sigui, Jover va posar de manifest que «encara tenim una xifra rellevant de persones inscrites al Servei d’Ocupació d’Andorra (SOA) que hem de mirar d’ocupar», ja que si bé el nombre d’aturats s’ha anat reduint amb el pas dels mesos, encara hi havia registrats 847 inscrits a tancament de juny –l’any passat n’eren 1.456–. En qualsevol cas, el ministre va manifestar que «sabem que no totes les persones inscrites tenen les competències per desenvolupar aquestes tasques», i per això cal incidir en altres solucions, tot i recordar que les quotes d’immigració «estan obertes» per poder portar treballadors dels sectors implicats de fora del país. I, per aquest motiu, «interlocutarem de forma directa», va incidir Jover, que va indicar que «en les hores vinents hi haurà les primeres reunions».

Cal recordar que el primer actor que va manifestar aquestes dificultats enguany va ser la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), quan el seu director, Jordi Pujol, va assegurar que alguns establiments del Principat tenien dificultats per estar oberts i prestar els seus serveis per la falta de treballadors de forma generalitzada, des de cambrers, cuiners i rentaplats, com a recepcionistes i personal d’habitacions. Posteriorment, la CEA, a través del seu gerent, Iago Andreu, també va recalcar que la bossa de treballadors dins del sector serveis al país era molt petita, i no permetia la rotació necessària sent un dels àmbits econòmics més gran d’Andorra. Però, més enllà del turisme, altres sectors com la construcció també té problemes per trobar personal, tal com va assegurar la gerent de l’Acoda, Mònica Dalmau.

PUBLICITAT
PUBLICITAT