PUBLICITAT

Sanjulián i Conan, els primers

  • L'il·lustrador català obrirà l'any a les Fontetes; a l'abril li seguirà Jan
EL PERIÒDIC
LA MASSANA

Periodic
L'il·lustrador barceloní va ser un dels convidats al saló del 2002 Foto: TONY LARA

Ni Segrelles ni Jan; al final, el primer inquil·lí del Museu del còmic serà Manuel Pérez Clemente, àlies Sanjulián (Barcelona, 1940), que obrirà l'any a les Fontetes amb una selecció de la seva obra com a il·lustrador. Serà el 9 de febrer, i si el seu nom no els resulta familiar, estan perdonats: Sanjulián s'ha fet un nom sobretot al mercat nord-americà i com a portadista de sagues celebèrrimes: l'última, Conan. Així que qualsevol seguidor de la criatura de Robert E. Howard coneixerà –encara que no ho sàpiga– l'obra de Sanjulián, de tall realista, amb un especial regust pel dibuix anatòmic i un extrem detallisme. A més, els més veterans és possible que el recordin de la seva primera i –fins ara– última visita a la Massana: va ser al saló del 2002 –l'any de Pellejero, Saurí i Roser Capdevila, per entendre'ns.

El cas és que Sanjulián forma part de la generació de plata de la il·lustració hispana: la que es va iniciar a les mamelles de Toutain i Selecciones Ilustradas, i que als anys 70 –quan a Europa començaven a anar mal dades– van descobrir el seu Eldorado particular amb les grans editorials nord-americanes. Ell va fitxar per Warren –la casa mare de Creepy, Vampirela i Famous Monster. I fins ara. Enrere van quedar els seus inicis com a cartellista de cine i portadista de novel·les de quiosc –Oest i detectius. Una dèria que va estar a punt de culminar quan Mel Gibson li va encarregar un esbós per al cartell de Braveheart: «Volia un cartell com els de tota la vida, amb l'heroi a cavall i la noia en braços mentre els perseguien sequaços del sheriff de Lanark. Ell n'estava convençut, però els mandamassos de la Paramount van imposar un muntatge fotogràfic. Vaig entendre que allò era el final del cartellisme tradicional. I ara, amb l'ordinador, encara més», declarava al 2002 EL PERIÒDIC.

La mostra consagrada a Sanjulián substitueix l'anunciada de Segrelles i precedirà el Tadeo Jones de Jan. El creador de Superlópez –un clàssic del saló i pare de Les muntanyes voladores– compareixerà a l'abril amb aquesta paròdia d'Indiana creada per Enrique Gato al 2002, materialitzat pel gran Jan i que –fins a la data– ha donat tall per a dos curtmetratges d'animació en 3D que esprojectaran a les Fontetes. Tadeo Jones s'allaragrà fins al maig i coincidirà amb el saló. I per acabar de fer venir salivera, recordem que la gran estrella del cartell d'aquesta edició serà el valencià Paco Roca, a qui l'àlbum Arrugas ha catapultat a la primera divisió del còmic europeu i que debutarà a Andorra amb les planxes del seu últim títol, El invierno del dibujante.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT