PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Assandca es mostra reticent a l’arribada de Grifols al país

Saravia considera que el Govern ha de controlar l’activitat del centre de recerca

Per Laia Bautista

Imatge virtual de com serà l’interior del centre de recerca de Grifols a la parròquia d’Ordino.
Imatge virtual de com serà l’interior del centre de recerca de Grifols a la parròquia d’Ordino. | Grifols

El president de l’Associació Andorrana Contra el Càncer (Assandca), Josep Saravia, va considerar ahir que la idea de tenir un centre de recerca al país de la mà de la multinacional catalana Grifols «és molt bona», ja que va assegurar que qualsevol inversió d’aquesta mena serà beneficiosa per als ciutadans del Principat. Tot i això, Saravia va apuntar que un dels problemes per a la instal·lació d’aquest laboratori és la inexistència de lleis adaptades per aquest tipus d’empreses. Un hàndicap que ja contempla l’acord amb la farmacèutica i aviat arribarà a les mans del Consell General. També, es va mostrar preocupat per les condicions de vida dels animals que utilitzaran per a les investigacions, ja que va afirmar que «tot el que es fa no està a dins de l’ètica» i va recordar que «s’ha de tenir en compte que sempre s’haurà de fer alguna prova amb animals».

Pel que fa a les prioritats que tindrà el Principat davant la descoberta de futures cures, el director d’Assandca va afirmar que «evidentment, si hi ha una empresa al país que fa recerca i ens en podem beneficiar d’alguna manera, és bo, especialment, per a les persones a les quals els millorarà la seva malaltia». Ara bé, Saravia va alertar que «en les prioritats que tindran els andorrans davant la descoberta de cures, també hi haurà el risc que aquestes ens repercuteixin», igual que passa «en qualsevol recerca».

D’altra banda, un tema que preocupa al president és el control econòmic que ha de tenir el Govern amb Grifols, ja que «tota empresa» que s’instal·la al Principat acaba tenint llibertat total per «fer el que volen mentre paguin els seus impostos» i va advertir que «no s’ha de permetre amb una empresa d’aquestes característiques perquè la repercussió pot ser molt més dura».

Per últim, Saravia va tornar a reivindicar la importància de la unitat de radioteràpia al Principat i va proposar que «en comptes de fer un estudi per demostrar que no és viable, podrien fer-ne un per esbrinar com podria ser viable al Principat».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT