Escaldes-Engordany
Andorra suma la víctima 128 pel coronavirus, un home de 95 anys
Des del maig no es produïa cap òbit per Covid al país, que actualment té sis hospitalitzats
El coronavirus s’ha cobrat la seva víctima 128 a Andorra. Així ho va informar ahir el Govern, que va explicar que es tractava d’un home de 95 anys que estava ingressat a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, en concret, a la planta. Feia dos mesos que el Principat no registrava cap traspàs pel virus, després que el 2 de maig, el Ministeri de Salut confirmés els òbits de dues persones, una el divendres 30 d’abril i una el dissabte 1 de maig, que esdevenien les 126 i 127 a causa de la malaltia infecciosa.
Aquesta malaurada notícia es va produir el dia en què el país va arribar a les 14.678 persones infectades des del març de 2020, és a dir, 23 més que la darrera jornada. Aquesta dada, sumada a les 30 altes concedides les darreres 24 hores –d’un total de 14.210– va contribuir a un lleuger descens dels casos actius en vuit persones i fins als 340. D’aquests, sis restaven ingressats a l’hospital, de les quals quatre pacients rebien tractament a planta i dos estaven internats a la Unitat de Cures Intensives, i ambdós sota ventilació mecànica. Cal recordar que, tal com va detallar en compareixences anteriors el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, un d’aquests pacients és un home gran que va patir una errada en la cobertura del vaccí, ja que havia completat la pauta vacunal; i l’altre és un turista català.
Pel que fa a l’evolució de la campanya de vacunació, el Govern va reportar ahir un total de 86.679 dosis administrades des de l’inici del pla, és a dir, que durant la jornada del dijous es van inocular 1.420 dosis. La major part d’aquestes (1.416) es corresponien a segones dosis, de les quals ja se n’han vaccinat 36.685, mentre que ja se sumen 49.994 primeres dosis, quatre més que en la darrera actualització sanitària.
Satisfacció per les mesures
Per la seva banda, els representants de l’oci nocturn i de les agències de viatges, els dos sectors beneficiats per la pròrroga a l’ajut del lloguer o quota hipotecària del local d’activitat, que va ser anunciada el dimecres per la ministra d’Afers Exteriors en funcions de Portaveu, Maria Ubach, després de la decisió del Consell de Ministres, van celebrar la mesura. Una de les propietàries de l’Eivissa Experience, Krystel Barilaro, va apuntar que «tot el que sigui poder continuar tenint ajuda ens va bé», i va afegir que «no ens podem permetre que ens treguin el suport i no poder obrir, seria incoherent perquè encara ho estem patint». En aquest sentit, Barilaro va indicar que l’Executiu ja els havia traslladat anteriorment la intenció de mantenir al llarg de l’estiu la mesura, de la mateixa manera que segueix en vigència la regulació de la Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT) i la Reducció de la Jornada Laboral (RJL) també pels mateixos sectors. Així mateix, des de la discoteca es van mostrar expectants que el Govern els permeti recuperar l’activitat, «sempre que sigui amb totes les condicions». És a dir, Barilaro va detallar que «si ens permeten obrir, però amb la mateixa proposta que al març, transformant el local en un bar i amb un horari de 07.00 a 20.00 hores, a mi no em serveix». Així, va compartir que «si ens deixen obrir amb les mateixes condicions que durant la prova, estaria encantada». Cal tenir en compte que el sector està esperant el resultat definitiu del test pilot celebrat el 16 de juliol, amb dues festes a dos establiments diferents. Els darrers dies, els participants s’estaven efectuant el segon test TMA per comprovar si hi havia hagut contagis, i s’espera que els pròxims dies, el Ministeri de Salut comparteixi el resultat de la prova.
En una línia similar, la vicepresidenta de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA), Maica Terrones, va reconèixer, en declaracions a RTVA, que «agraïm aquesta ajuda», perquè «fa que puguem mantenir les empreses obertes i el personal en plantilla». De fet, Terrones també va explicar fa uns dies a EL PERIÒDIC que, malgrat i haver pogut recuperar parcialment l’activitat, la situació segueix sent molt delicada i el volum de vendes molt inferior al d’abans de la pandèmia. A més, la incidència creixent per la Covid-19 no ajudava a tirar endavant als negocis.