PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Torn per a Pol Moya

L’andorrà lluitarà per superar la sèrie eliminatòria dels 800 metres llisos i trencar el rècord que ell mateix té

Per David Sansaloni

Moya a la pista olímpica.
Moya a la pista olímpica. | Pol Moya

Arriba el torn per a Pol Moya en aquests Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Després de la participació de Mònica Doria, tant en la prova de canoa com en la de caiac, ara entre en escena l’atleta de la Federació Andorrana d’Atletisme (FAA) i segon i últim representant andorrà en aquest esdeveniment. Moya corre avui en la prova dels 800 metres llisos durant la matinada, a les 02.50 hores (hora d’Andorra), i intentarà superar la ronda classificatòria. 


Com a objectiu principal, el tricolor va afirmar voler fer «una bona cursa» i va assegurar que es troba «bé» i en «bona forma». «Crec que puc fer una bona cursa. Haurem de veure com arriba la resta dels competidors i donar-ho tot», va declarar l’atleta. Tanmateix, el del Principat va voler fer una valoració dels rivals amb els quals haurà de compartir pista, explicant que, «veient els corredors, hi ha el company de Kosovo, que va competir contra nosaltres al passat europeu, i sent objectius és l’únic que compta amb un nivell similar al meu. La meva lluita personal serà amb ell i pel que fa a la resta intentaré quedar el més a prop possible d’ells». Juntament amb el del Principat hi haurà dos top5 mundial i un total de cinc velocistes dins del top50 mundial. Com a noms destacats hi seran el kenià Ferguson Cheruiyo Rotich, actual número dos, i el britànic Elliot Giles, que se situa número cinc en el rànquing.


Tot i la complicada sèrie en què ha quedat emmarcat l’andorrà, l’altre dels objectius no té res a veure amb els seus rivals a la pista, i és que Moya intentarà batre el rècord d’Andorra de la distància, que ell mateix manté des del 2019 (1.46.96). Enguany, el seu millor temps va ser un 1.48.97 a Castelló, però vists els últims entrenaments del corredor i les paraules dels seus entrenadors, sembla que Moya podria millorar notablement aquesta darrera marca. «Les sensacions són molt bones, tot està en ordre i amb moltes ganes de sortir a competir», va dir el seu pare i entrenador, Joan Ramón Moya. Anant una mica més enllà, per al que va ser el seu entrenador a Madrid, Arturo Martín, aquest va assegurar que l’objectiu de l’andorrà és «passar una ronda», tot i que «sabem que és molt difícil perquè el sistema de classificació en els 800 metres llisos és molt dur». Martí també va dir que «Pol [Moya] ha fet un treball molt bo i els entrenaments han donat resultats molt positius», que van reafirmar l’optimisme del representant del país durant tots els darrers dies previs a la competició.

 

Amb el suport de tots

Des de la confirmació que Pol Moya seria un dels dos representants andorrans a Tòquio, el corredor no ha parat de rebre missatges d’ànim. El president de la FAA, Josep Missé, va comunicar mitjançant les xarxes socials que Moya «culminarà així una temporada extraordinària, marcada per l’històric resultat a la Copa d’Europa de Nacions» i va afirmar que «avui Pol [Moya], veient com està de forma i com ha estat entrenant les últimes setmanes, farà una competició extraordinària tot i tenir una sèrie molt complicada». El mandatari  també va recalcar que «sabrà jugar les seves cartes» i va fer menció al rècord d’Andorra, on espera «que el bati, i de ben segur que estarà en tot moment en disposició de lluitar fins al final».


D’altra banda, figures reconegudes de l’atletisme al país com el seleccionador nacional Marcos Sanza, Toni Bernadó, Silvia Felipó, Josep Graells, o companys com Nahuel Carabaña entre d’altres, van voler fer-li arribar a Moya tot el seu suport mitjançant un vídeo recopilatori que va preparar la mateixa federació. Cal recordar que aquesta participació a Tòquio del corredor ve precedida per una temporada brillant d’aquest esport al Principat, on es va assolir la primera medalla internacional que s’ha aconseguit, de la mà de Nahuel Carabaña en la prova dels 3.000 metres obstacles al Campionat d’Europa sub-23 i una infinitat de rècords que s’han anat superant en diverses competicions. 


Moya competeix per segona vegada a una cita olímpica, després dels Jocs de Rio el 2016, on va obtenir el millor resultat andorrà amb un sisè lloc en la mateixa sèrie dels 800 metres amb una marca d’1.48.88, a 13 centèsimes de la seva millor. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT