L’FC Santa Coloma busca l’èpica davant l’Hibernian a l’Estadi Nacional

Els colomencs són l’últim equip andorrà que queda viu a la Conference i arriben amb un resultat advers de 3-0

Per David Sansaloni

Una jugada del partit d’anada entre l’Hibernian FC i l’FC Santa Coloma a Escòcia. | Hibernian FC

L’FC Santa Coloma afronta l’última opció que té per seguir viu a la Conference League. Els colomencs són l’únic equip andorrà que queda viu a les competicions europees, després de la derrota aquest dimarts de l’Inter 0-3 davant el KF Teuta a l’estadi Nacional (que va capgirar el marcador global després que els de Lopo guanyessin a Albània 0-2), i l’anterior adeu de la UE Sant Julià en perdre en la tornada a casa del Gzira United en la tanda de penals.

Els andorrans no ho tindran gens fàcil, ja que vénen de perdre en el partit d’anada, a l’Easter Road Stadium, per 3-0 i amb un escenari que va comptar amb la presència de 4.700 aficionats escocesos. L’ambient serà molt diferent a Andorra, i és que el duel es disputarà a porta tancada, és a dir, sense la possibilitat per accedir al recinte per part dels aficionats tricolor.

A Escòcia es va veure un partit molt lluitat, però amb domini local com podia ser previsible a causa de la diferència, ja no sols futbolística, sinó històrica. Tot i que l’FC Santa Coloma és un dels conjunts més representatius al Principat, l’Hibernian FC és un dels equips de major tradició i història del futbol escocès, i és el cinquè club amb major quantitat de títols oficials, amb 17, darrere de mítics com el Rangers, el Celtic, l’Aberdeen o el Heart of Midlothian.

El gol matiner de Martin Boyle als 14 minuts, que va venir per un penal provocat pel porter colomenc al davanter Scott Allan, no va fer que els andorrans abaixessin els braços i, poc després, es va produir l’expulsió del jugador del Hibs Joseph Newell, que deixava el partit 10 contra 11 durant més d’una hora de joc. No obstant això, dos minuts després de la represa Boyle aconseguia el doblet, el que va significar tot un punt d’inflexió, i més tenint en compte que en el minut 66 Hamza veuria la vermella directa, tornant la trobada a l’equilibri. Tanta va ser la pressió de l’Hibernian que l’FC Santa Coloma es va quedar amb nou jugadors després que Robert Ramos veiés la segona groga i acabés expulsat. A les acaballes del partit Kevin Nisbet va fer el 3-0 definitiu, deixant els andorrans amb poques opcions per assolir el passi a la tercera fase classificatòria de la Conference League.

Com a conseqüència de l’anada, els que actuen com a locals aquesta vegada no podran comptar ni amb Hamza ni amb Ramos, mentre que l’entrenador visitant, Jack Ross, haurà de prescindir de Newell.

El factor camp, clau

L’FC Santa Coloma, tot i el resultat global advers, encara no està eliminat de la competició, i comptarà aquesta tarda amb el factor camp. Un Estadi Nacional que ja ha vist gestes com l’última davant el Mons Calpe, on els d’Albert Jorquera van vèncer per 4-0 als de Gibraltar per establir així un resultat històric. Si els andorrans guanyessin 3-0, el partit se n’aniria a la pròrroga i, si s’allargués, als penals, i a partir d’aquí qualsevol gol visitant donaria el passi als escocesos. Això sí, el plantejament haurà de ser diferent al del partit d’anada, ja no sols per la falta d’homes, sinó també per la disposició tàctica que va presentar, i de la que sol fer gala, l’equip de Ross. Amb res a perdre, s’espera un FC Santa Coloma agressiu, que intentarà buscar el primer gol com més aviat millor per posar cada vegada més pressió en camp rival i poder forçar errades que puguin aprofitar.