PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La majoria dels treballadors de les agències de viatges estan en ERTO

Els establiments emissors han recuperat un 20% del negoci, però els receptors donen per perdut l’estiu

Per Lídia López

Una imatge publicitària d’un destí de platja en una marquesina d’Escaldes-Engordany.
Una imatge publicitària d’un destí de platja en una marquesina d’Escaldes-Engordany. | El Periòdic

Pràcticament la totalitat de treballadors de les agències de viatges segueixen en ERTO. Així ho va assegurar a EL PERIÒDIC la vicepresidenta de l’Associació d’Agències de Viatges d’Andorra (AAVA), Maica Terrones, que va puntualitzar que se n’han de diferenciar dos tipus: aproximadament la meitat dels assalariats estan en Reducció de la Jornada Laboral (RJL), fent l’equivalent a una mitja jornada; i l’altra meitat resta encara totalment inactiu, és a dir, en règim de Suspensió Temporal del Contracte de Treball (STCT). «La situació actual no dona per incorporar totes les plantilles, ni per volum de feina ni pels ingressos que generen», va indicar Terrones.

En aquest sentit, i passant a detallar l’actualitat pel que fa a les demandes de servei del sector, des de l’AAVA van fer una clara distinció entre la situació de les agències receptives de turistes i les emissores de viatgers des del Principat. En el primer cas, la vicepresidenta va indicar que «ja estan treballant de cara la temporada de tardor i hivern perquè l’estiu està pràcticament perdut», pel fet que «el mercat potencial amb el qual treballen és l’europeu de destins com Regne Unit, Alemanya o Bèlgica, entre d’altres, i són llocs d’origen que tenen la mobilitat molt limitada i a Andorra dins de la llista de països no gaire aconsellables per viatjar-hi». Així mateix, Terrones va puntualitzar que «han treballat alguna cosa pel turista de proximitat, però lògicament, no és un producte molt rendible ni potencial, perquè aquest perfil normalment ve pels seus propis mitjans i fa estades curtes».

En qualsevol cas, la vicepresidenta de l’AAVA va manifestar que «la producció a la campanya d’estiu de les agències receptives és pràcticament mínima» habitualment, i més encara si es compara amb la temporada enfocada al turisme de neu, i per això va concloure que «no hi ha molta diferència entre la facturació de l’estiu 2020 i del 2021 d’aquest grup».

Més andorrans viatgen

D’altra banda, Terrones va explicar que, pel que fa a les agències emissores, «hem de dir que estem bastant millor que l’estiu de l’any passat». «Gràcies a les campanyes de vacunació i a la major mobilitat en general, hi ha més moviment», va assegurar la vicepresidenta, que va calcular que, en comparació amb l’estiu 2020, durant el mes de juliol hauran facturat entre un 20 i un 25% més. Tot i això, la comparació amb la situació prepandèmia segueix sent nefasta, amb un volum de negoci d’un 80 o 85% menys que l’any 2019.

Val a dir que Terrones va compartir que «encara continuem amb incertesa perquè no s’acaba d’estabilitzar la qüestió de la seguretat de les destinacions a l’hora de viatjar», i que aquest fet suposa un esforç afegit a les agències: «Hem d’anar controlant dia a dia els viatges que tenim contractats perquè les normatives als països van canviant constantment». «És una feina bastant feixuga, perquè ens obliga a estar tot el dia pendents dels països on tenim algunes reserves perquè els clients no es trobin amb cap problema a l’hora de viatjar finalment», va afegir. 

Així mateix, aquesta inseguretat també s’ha manifestat en forma de més treball a l’últim moment i no amb previsió, segons la vicepresidenta, assegurant que «la gent espera a darrera hora per contractar els viatges». Per aquest motiu, des de l’AAVA encara no tenen estimacions sobre com es desenvoluparà el mes d’agost pel que fa a clients.

Sigui com sigui, Terrones va detallar que, entre els clients del Principat, «predominen les destinacions de platja», i d’entre aquestes «hi ha una especial preferència per la zona del Mediterrani, amb països com Itàlia, Croàcia o Grècia», si bé també destaquen les illes Balears i les Canàries. I pel que fa a les destinacions de llarga distància, la vicepresidenta va fer menció de les illes Maldives i el Carib, i també molts indrets turístics del continent africà perquè «està obert al turisme i no hi ha  molta incidència pel coronavirus». En aquest sentit, va mencionar Zanzíbar i Tanzània en general, Kènia i Maurici. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT