PUBLICITAT

Andorra la Vella

L’atenció a les víctimes de violència de gènere tracta 62 casos nous

La xifra suposa la meitat que al 2020, tot i que els casos actius enguany s’eleven fins als 190

Per Victoria Gómez Pérez

La via principal d’arribada al servei és la voluntat pròpia de les dones i arran de la Policia o el SAAS

El Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere ha atès de gener a juny d’enguany 62 casos nous, fet que suposa una disminució de més del 50% si es compara amb el mateix període de l’any passat, quan es van atendre per primera vegada 119 dones. Segons la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, Judith Pallarés, aquesta reducció positiva es deu directament a l’aixecament del confinament i a altres mesures restrictives associades a la pandèmia, ja que el tancament domiciliari va fer aflorar situacions de conflicte, i violència, que abans no existien. «Després dels mesos més durs de la Covid-19, [la Comissió Nacional de Prevenció de la Violència de Gènere i Domèstica] hem volgut fer una comparativa dels primers sis mesos de l’any i hem extret que, tot i la disminució d’entrada de casos nous al Servei d’Atenció a les Víctimes de la Violència de Gènere, encara hi ha un nombre tristament important dels casos de seguiment», va assenyalar la ministra. 

I és que durant el mes de juny, el ministeri va tractar 190 casos actius –és a dir, casos nous, casos que van entrar en anys anteriors i casos que es van tancar, però que s’han hagut de reobrir–, mentre que al 2020 en van ser 123 i al 2019 109. La tendència a l’alça, però, és evident, ja que des de principi d’any el nombre de dones ateses no ha parat de créixer i en gairebé tots els mesos s’han superat les xifres dels anys anteriors. 

A l’espera del tancament de dades concretes que es presenten amb motiu del Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones, el 25 de novembre, la ministra va informar que la principal via d’entrada al servei és en un 60% dels casos la mateixa voluntat de les víctimes, seguida de la detecció en altres aspectes relacionats amb Afers Socials, la Policia i les autoritats sanitàries. En aquest sentit, Pallarés va destacar que les formacions que es duen a terme als cossos especials des del 2018 han resultat «molt positives», si bé és cert que «s’ha de continuar treballant perquè tots els membres tinguin la mateixa consciència» i no es provoquin incidències, «com ha passat alguna vegada». Tot i això, en el 60% dels casos la víctima decideix no presentar una denúncia formal contra el seu agressor. 

La ministra d’Afers Socials va apuntar que, més enllà de la violència de gènere, arran de la crisi sanitària, la situació social, econòmica o laboral de moltes d’aquestes dones també s’ha agreujat. Un fet tan «preocupant» com la predisposició cada vegada més generalitzada de joves de «20 i tants anys» implicats en aquesta mena de conflictes. Per aquest motiu, va considerar Pallarés, «no hem d’oblidar l’àmbit educatiu, ja que veiem que es repeteixen patrons que es creien oblidats».

Finalment, cal recordar que l’Àrea de Polítiques d’Igualtat compta amb cinc pisos arreu del país on allotjar dones i famílies en risc de violència domèstica i familiar. D’aquests, actualment, quatre estan ocupats, però Pallarés va remarcar que, en cas de fer falta, l’Administració també disposa d’hotels, apartaments i pensions. 
El número de telèfon a l’atenció a les víctimes de violència és el 181, gratuït i disponible les 24 hores dels 365 dies de l’any. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT