PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’escletxa generacional serà la temàtica del ‘teatre de creació’

Els joves hauran que crear una obra arran dels relats dels seus avis

Per El Periòdic

Juanma Casero,Guillem Forné, Silvia Rivai i Ester Nadal durant la presentació de Jocand.
Juanma Casero,Guillem Forné, Silvia Rivai i Ester Nadal durant la presentació de Jocand. | ANA / M. P.

El teatre de les Fontetes, a la Massana, va ser l’escenari –i mai millor dit– de la presentació de la segona temporada de la Jove Companyia Nacional d’Andorra (Jocand). Si bé l’any passat la Joncand va interpretar l’obra La tercera onada enguany l’escletxa generacional entre joves i padrins serà el punt de partida per fer teatre de creació, un projecte que tornarà a estar capitanejat per l’actriu i dramaturga, Ester Nadal.


Durant la presentació d’aquest dijous, a la qual van assistir la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el conseller de Cultura de la Massana, Guillem Forné, així com el director artístic, Juanma Casero, Nadal va explicar que fa tres dies que treballen, «i encara no sabem què en sortirà de tot plegat», però l’experiència està connectant els joves amb el relat dels seus avis i àvies i està «removent sentiments» perquè el grup s’ha adonat que «la seva generació té molt a veure amb aquella que desapareixerà d’aquí poc». La dotzena de joves que forma part de la Jocand treballarà durant el pròxim mes i mig per construir una obra, que s’estrenarà el 4 de setembre, i que plasmarà els seus testimonis. Alguns d’ells van voler compartir breument el que ja estan descobrint dels seus avis, com les cartes d’amor que l’Elena va trobar dels seus difunts padrins, als quals no va arribar a conèixer i que «reflecteixen l’evolució d’un amor universal».


Tot i que en un primer moment el grup de joves va admetre que es van veure «descol·locats» davant la proposta de Nadal, crear una obra teatral arran del llegat de les seves famílies els resulta «fascinant». Per la seva banda, la directora del projecte va recordar que quan van començar, «van creure que es tractaria de recopilar anècdotes i fer un text, i no! Hauran d’improvisar, i això no és que sigui més difícil, sinó que requereix més compromís». Riva, va manifestar i va reiterar l’aposta del país per donar suport a la joventut i el seu talent teatral. En relació amb això, el director artístic va recalcar que «enguany volíem que els joves agafessin més protagonisme i per això vam apostar per un tipus de procés, el creatiu, que els impliqués més».


La Jove Companyia Nacional d’Andorra, la primera companyia teatral feta per joves i per a joves, es va crear el juliol del 2020, en plena pandèmia de la Covid-19. El projecte forma part de l’Escena Nacional d’Andorra (ENA). 
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT