PUBLICITAT

Els permisos de residència i treball cauen un 15 per cent entre juliol i setembre

  • Al tancament de 2010, l'esgotament global de les quotes de temporada era del 83,3%
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un grup de persones, a les portes del servei d'Immigració del Departament de Treball. Foto: TONY LARA

Les dades proporcionades ahir a la tarda pel Departament d'Estadística de la Secretaria d'Estat per la Reforma de l'Administració i la Promoció de la Societat del Coneixement referents a l'evolució de les autoritzacions inicials acordades per Immigració entre el juliol i el setembre passats apunten com els permisos de residència i treball van caure d'un 14,6%. Concretament, es van atorgar 213 autoritzacions inicials per a viure i treballar al Principat.

Durant l'últim trimestre analitzat es van acordar un global de 888 autoritzacions inicials, de les quals set van ser per a estudis i recerca. Mentrestant, el treball fronterer va necessitar només 26 acords, amb una tendència anyal que, segons Estadística, presenta «un fort creixement per comparació amb l'any anterior», amb un +54,7%. Les autoritzacions de permís de residència simple, és a dir, sense implicar un permís de treball, van ser 318, una categoria que també va en disminució respecte l'any passat, amb un -18,4%.

En el cas de les autoritzacions de treball per a empreses estrangeres, Estadística va remarcar que «aquest tipus de permís té una tendència creixent d'un 130,5% anyal», després que durant el trimestre que va del juliol al setembre del 2010 s'acordessin 324 autoritzacions.

Evolució de les autoritzacions / D'aquesta manera, al tancament del setembre del 2010, Immigració comptabilitzava un total de 1.734 permisos de reball fronterer en vigor, amb una tendència anyal on hi ha una reducció del -9,5%; mentre que 7.467 persones tenien un permís de residència simple, una categoria en que les autoritzacions es mantenen «relativament estables» després que la variació fos únicament del 1,9%. L'informe en què es recull la dinàmica d'Immigració assenyala com «els permisos de residència i treball representen 34.423 autoritzacions en vigor, amb una tendència anyal decreixent d'un -3,0%», mentre que les autoritzacions de treball temporal per a empreses estrangeres en vigor era, a 30 de setembre, de 245 permisos, un -28,8% que l'any anterior.

Mentrestant, les baixes durant aquell trimestre van ser 290, una xifra que també es va reduir del -3,9% tenint en compte la variació anyal. Estadística va assenyalar que «la tendència general de la corba és a la baixa amb unes dades pel 2009-2010 globalment inferiors a les del període 2007-2008», un fet que es dona mentre «la tendència sembla estabilitzada des del segon semestre del 2009». La renovació del personal docent dels sistemes educatius espanyol i francès explica, segons Estadística, «un augment estacional al juny i al juliol de cada any».

Evolució de la quota de temporada / En un altre comunicat, Estadística va recollir l'evolució de la quota de temporada. En aquest cas, a 31 de desembre del 2010, «l'esgotament global de les quotes de temporada és del 83,3% amb 2.873 autoritzacions acordades». Així, Immigració va donar 1.492 permisos de treball temporal per a personal comunitari i 1.381 per als extracomunitaris.

Mentrestant, la dinàmica de les contractacions es va situar, en comparació amb la mateixa data de l'any anterior, en un -0,4% del consum de les quotes en el cas dels extracomunitaris que contrasta amb l'augment del 25,5% en el ritme de consum de les quotes per a treballadors comunitaris. Així, segons va assenyalar Estadística, en termes globals «la contractació de personal per a les quotes de temporada 2010-2011 és superior a les dades de l'any anterior a la mateixa data» en un 11,5%, destacant «un cert optimisme dels sectors turístics, particularment l'hoteleria», amb un 14,5% més, i les agències de viatge, amb un increment del 193,8%.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT