PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Executiu licita els treballs urgents d’estabilització a Bixessarri

L’actuació posarà remei als desperfectes causats pels dos darrers episodis de pluja intensa a la zona

Per Lídia López

El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, durant la seva compareixença d’ahir.
El ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, durant la seva compareixença d’ahir. | SFGA / JAVILADOT

El Govern va aprovar ahir, en el marc de la reunió del Consell de Ministres, la licitació amb caràcter d’urgència dels treballs d’estabilització i millora de la capacitat hidràulica de la CG-6, a l’altura de Bixessarri. Segons va exposar el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, aquesta actuació pretén solucionar els desperfectes sorgits dels dos últims episodis de pluja intensa dels dies 14 de juny i del darrer dimarts, 20 de juliol, quan es van desbordar el torrent d’Aixàs i dels Nyerros, i es van acumular pedres i terra a la calçada.

Tal com va detallar Filloy, l’Executiu ja estava treballant per a licitació dels treballs a la zona després del sobreeiximent del riu fa un mes, però tot i la modalitat d’urgència que es va implementar, els tràmits administratius s’han allargat fins al moment que s’ha produït un nou episodi de pluja intensa i desbordament al lloc. «Amb l’episodi del dimarts, s’ha comprovat que la canalització de la zona no pot suportar la gran quantitat d’aigua i de pedres acumulada», va indicar el ministre.

D’aquesta manera, l’actuació concreta que es vol dur a terme a la zona són: estabilitzar la plataforma de la calçada en dos trams prop de la a borda de l’Arena, que segons Filloy «va quedar descalçada»; una nova obra de drenatge transversal de més capacitat al seu encreuament amb el riu d’Aixàs, ja que el ministre va afirmar que amb la situació d’ahir, aquesta via just a sobre de la de Bixessarri també va patir un descalçament; i una ampliació de la canalització que travessa la CG-6, ja que tal com va apuntar Filloy, «estem veient que no té suficient capacitat hidràulica». Al voltant de la darrera acció, el titular de Territori va especificar que el canvi és substancial, pel fet que es passarà d’una canalització de 80 centímetres per «anar més enllà», i s’instal·larà una galeria quadrada que tindrà un diàmetre de 2x2 metres. «Amb aquesta instal·lació es podrà absorbir un volum molt més gran», va indicar.

Circulació restablerta

D’altra banda, el ministre també va compartir que gràcies a l’actuació del COEX des del moment del sobreeiximent del dimarts per netejar la via, s’ha pogut permetre l’obertura de la carretera als veïns, si bé la voluntat és fer extensiu el pas a la resta de vehicles en ambdós sentits de la circulació entre avui i demà. «Vull aprofitar per agrair la tasca del COEX i de tots els equips de seguretat desplaçats al moment dels fets», va manifestar el ministre, qui també va fer una visita al lloc just després de l’episodi, acompanyat del cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, i del secretari d’Estat de Justícia i Interior, Joan León.

En el marc d’aquesta visita, els veïns van traslladar als representants de les administracions que aquests episodis s’havien produït en ocasions anteriors, tot i que, «és cert que no és habitual que es produeixin dos successos tan seguits», va dir el ministre. Cal tenir en compte que, segons els registres del Govern, van caure 32,2 mil·lilitres per metre quadrat en poc menys de 30 minuts. En qualsevol cas, afortunadament, no es va produir cap dany personal.

D’aquesta manera, el Govern publica avui, mitjançant un BOPA extraordinari, el concurs, i deixarà un termini fins al 5 d’agost a les empreses interessades per presentar ofertes, amb la previsió del ministeri que l’adjudicació i l’inici de l’actuació es pugui produir abans del setembre.

Tractament de talussos

També a petició del ministre de Territori i Habitatge, el Consell de Ministres va aprovar ahir la licitació dels treballs de tractament de talussos del Principat, amb l’objectiu de sanejar i estabilitzar diverses proteccions. En concret, s’actuarà sobre dos talussos de la xarxa de carreteres, a la CG-1 a Aixovall i a la CG-6 a la zona del Barreró, i al talús rocós situat davant del Consell General. En definitiva, es tracta d’una intervenció per minimitzar el màxim possible el risc de despreniments. Les empreses podran presentar propostes fins al 26 d’agost. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT