PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’ocupació hotelera baixa, després del Tour de França, al 62,73%

Les reserves entre setmana dels 56 establiments oberts fins el moment se situen en un 47,94%

Per Laia Bautista

Uns turistes arriben a un hotel del país.
Uns turistes arriben a un hotel del país. | Tony Lara

La mitjana d’ocupació turística de la setmana del 12 al 16 de juliol va ser d’un 47,94% entre setmana i d’un 62,73% durant el cap de setmana amb un total de 56 establiments oberts, 10 més que a finals de juny, segons explicava el darrer comunicat de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA).


Com va dir el director de l’UHA, Jordi Pujol, el nivell d’ocupació de les primeres setmanes d’estiu va tenir alts i baixos, on els punts més alts van ser els dies que hi va haver esdeveniments importants al país com els concerts de l’Andorra Mountain Music i durant els dies del Tour de França. Cal tenir en compte que, tot i tenir 56 establiments oberts, el percentatge d’ocupació no és el més bo, però, tot i això, estan «satisfets» amb els que es registren setmanalment, partint de la situació de pandèmia actual.

El director també va assegurar que encara hi ha establiments tancats completament i parcial, ja sigui perquè encara no troben convenient obrir o bé perquè actualment només volen oferir servei els caps de setmana. Tot i així, creu que un dels factors que encara afecta a tots els establiments és la quantitat de personal.

Segons Pujol, el sector hoteler es troba en un moment complicat per a poder contractar treballadors que estiguin disposats a desplaçar-se fins a les parròquies altes. Un altre factor en el qual també va insistir va ser la manca de personal qualificat per a les places vacants del sector. En aquest sentit, creu que el Govern no va ser realista amb la xifra de persones que asseguren que hi ha inscrites al Servei d’Ocupació (1.000 persones, segons el Govern). El director de l’UHA troba que l’Executiu no distingeix entre les persones que no tenen feina de les que volen canviar i, per aquest motiu, va insistir en què«tota la gent que hi ha inscrita no té experiència al sector de l’hoteleria» i que «necessiten a molta més gent de la que poden tenir al servei».

Pujol afegeix que si el Govern obrís la quota ara, a mig estiu, no seria rendible per als establiments contractar personal nou, ja que, amb tota la burocràcia, només podrien treballar les darreres setmanes d’agost. Tanmateix, va insistir que s’intenta contactar amb professionals de fora del país, però als països veïns també escassegen de personal qualificat.

Pel que fa als sous en l’àmbit hoteler, va dir que no podien oferir alts sous a persones que no tinguin experiència o estudis relacionats amb les places vacants disponibles i va recordar que cada any falta més gent «amb experiència» o «amb estudis» d’hoteleria. Tot i això, va reconèixer que al país contracten personal sense experiència en el sector o que en té molt poca o que no correspon amb el lloc de treball que ocuparan. 
El director també va alertar que si l’ocupació fos més alta, alguns establiments no podrien oferir el 100% de la qualitat del servei que requereix aquest sector, però que amb el percentatge d’ocupació actual «s’està donant el millor servei possible amb la quantitat de treballadors que tenim».

Finalment, el director de l’UHA creu que l’ocupació d’aquest estiu anirà a l’alça, especialment a finals de juliol, quan esperen un ple el darrer dissabte del mes amb el concert de David Guetta a l’Andorra Mountain Music. 
Pujol considera que, tot i que les notícies de la pandèmia no són les més esperançadores, si el Govern no aprova més restriccions, el mes d’agost serà igual que el de l’any anterior. Però, opina que l’augment de les plantilles de l’hoteleria no millorarà fins que el Govern ho permeti, però tot i no donar l’abast, molts treballadors del sector intentaran oferir cada dia la millor qualitat de servei dins del possible.
 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT