PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Covid desperta Andorra de la gestió tradicional perquè es digitalitzi

Els experts afirmen que la tecnologia ha de ser el mitjà, no el fi

Per Alba Llacuna

Les empreses andorranes aposten per a la digitalització.
Les empreses andorranes aposten per a la digitalització. | ActioGlobal

«En general, les empreses andorranes, perquè no hi ha hagut una necessitat dins del mercat, estan molt poc evolucionades. El tipus de gestió és molt tradicional, on hi ha molt poca innovació i molt poca digitalització». Així ho va assegurar la directora general d’ActioGlobal –consultora especialitzada en Transformació i Digitalització–, Anabel Obeso, que amb la Covid ha vist que hi ha hagut un augment d’empreses en iniciar aquest procés de digitalització. «Les empreses que no facin aquest canvi estan evocades a tenir problemes», va assegurar la directora general d’ActioGlobal.

Tot i que ha estat un despertar tardà, Obeso li resta importància, ja que «poden copiar models de digitalització amb experiència i arribar al mateix nivell amb molt més poc temps». De fet, tal com va assenyalar l’experta, la Covid el que ha fet és evidenciar que «el treball virtual funciona i que agilitza moltes coses que, sense que hi hagués hagut pandèmia, haguessin tardat molts anys».

La digitalització és, però, l’últim esglaó d’un llarg procés. «Una cosa bàsica és obrir-se, definir les estratègies –on volen estar i com volen arribar– apostar per aquestes noves estratègies i invertir en temes d’innovació. Fer-les més flexibles, més àgils, amb preses de decisions ràpides i amb un estil de direcció basat en reptes i objectius», va explicar Obeso. A més, va recalcar que «és tan important saber el que es vol fer, com el com es vol fer. La implementació no és tan senzilla i gent que ho sàpiga fer bé hi ha poca».

Per Obeso, el Principat està en una bona línia per dur a terme aquest procés, com a mínim la voluntat i la legislació hi és. «La clau està a trobar uns bons partners que tinguin molt clar a seguir i no facin experiments», va afirmar la directora general d’ActioGlobal.
La digitalització, però no és un camí fàcil, ja que com va indicar Obeso, «quan es fa un procés de transformació en una empresa es toca estratègia, persones i cultures. Transformes la cultura de l’empresa». Precisament, un dels punts importants en aquest procés és les persones, ja que quan «la gent va veient com totes les implementacions suposen avantatges, compren el canvi perquè veuen els beneficis que els comporta». «La tecnologia no és el fi, si no és un mitjà i també passa per les persones i conservar aquest equilibri entre la part més tradicional i la innovadora», va concloure la directora general d’ActioGlobal.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT